Achtergronden & opinie

Raisa’s zomercolumn: ‘Houd het hoofd koel’

Raisa’s zomercolumn #1

Het kan niemand ontgaan zijn: het was warm de afgelopen week. Uiteraard is dat buiten voelbaar. In sommige gevallen, zoals in mijn slecht geïsoleerde huis zonder airco, ook binnen. Maar zelfs als je je de afgelopen week zou hebben opgesloten in een bunker onder de grond, zou je toch niet hebben kunnen ontsnappen aan de warmte.

De gevestigde media duiken er namelijk maar wat graag bovenop en menen in een weekje ietwat hogere temperaturen nieuw bewijs te hebben gevonden voor de vermeende klimaatopwarming, veroorzaakt door u en mij omdat wij het wagen weer het vliegtuig te pakken of de auto blijven verkiezen boven de trein.

Foei! Door ons toedoen is Nederland volgens diezelfde media verworden tot een rampgebied. Het weer van de afgelopen dagen is slechts een voorafschaduwing van het onheil dat op ons afkomst als we doorgaan met het uitstoten van CO2 op grote schaal. Pas op, Nederland kan de aankomende jaren een Spaans klimaat krijgen!

Klimaatverandering is van alle tijden

Zeg nu zelf, is het echt zo erg als de temperaturen in ons doorgaans regenachtige en koude land iets opschuiven richting dat van Spanje? Klimaatverandering is van alle tijden en als dat in de huidige tijd met zich meebrengt dat we hier vaker naar het strand kunnen klinkt mij dat eerlijk gezegd als muziek in de oren.

Spanje kan, behalve qua klimaat, overigens ook op andere gebieden als inspiratie dienen: hogere temperaturen brengen een meer ontspannen en minder gehaast leven met zich mee. In Spanje lijkt de hysterie die zich meester heeft gemaakt over Nederland nog altijd ver weg. Niet voor niets kiezen steeds meer Nederlanders voor een toekomst in het Zuid-Europese land met minder regels, meer vrijheid en bovenal minder hysterisch gedram – zoals over klimaat en de vermeende verandering – zoals we ook bespraken in Ongehoord Nieuws afgelopen week.

Klimaatkaartjes, smeerprotocollen en hitteprotocollen

Nederland: het is een land geworden waar waanzin en hysterie regeren. De gezichten van Nederlandse klimaatgoeroes als NOS-weerman Gerrit Hiemstra lopen bij temperaturen die ook maar een klein beetje richting zomers gaan net zo rood aan als de klimaatkaartjes die ze zelf zorgvuldig in elkaar hebben geknutseld en waar Nederland diep- en dieprood op kleurt. Dat terwijl het gaat om temperaturen die een jaar of tien geleden op dezelfde kaartjes hooguit richting het donkergeel of oranje zouden zijn gegaan.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

De Nederlandse overheid doet, zoals het haar betaamt, ook gretig een duit in het zakje. Langs de stranden zijn matrixborden geplaatst met teksten als ‘Ga niet verder de zee in dan kniehoogte!’ en ‘Smeer je regelmatig goed in!’. Om iedereen aan de zonnebrand te krijgen, zijn op diverse plekken in het land eveneens gratis zonnebrandpunten geplaatst.

Op scholen geldt een ‘smeerprotocol’: eens per zoveel uur moeten kinderen verplicht worden ingesmeerd door de juffen of meesters. Want, kijk uit, straks dringt er nog een heel klein UV-straaltje door tot die zorgvuldig dicht geplamuurde huid! Wie op de potentieel negatieve gevolgen van het vele zonnebrandgebruik wijst en aangeeft dat je je huid ook kunt beschermen met luchtige en bedekkende kleding, niet te veel blootstelling aan de zon of het opzoeken van de schaduw is – het verbaast inmiddels niemand meer – een wappie en wordt in de media en op sociale media verguist. Een gezond kleurtje in de zomer lijkt inmiddels een daad van verzet. Pas op, je gaat tegen het narratief in!

Hitteprotocol

En natuurlijk is er nog het hitteprotocol. Het is voor de Nederlandse overheid kennelijk ondenkbaar dat je zelf in staat bent een slok water te nemen als je dorst hebt. Daar hebben wij, domme burgers, vadertje staat voor nodig die ons in gedetailleerde hitteprotocollen op de hoogte brengt van de hoeveelheid vocht die wij tot ons moeten nemen en de gewenste verhouding inspanning-ontspanning bij ietwat hoge temperaturen.

De media brengen die protocollen uiteraard graag onder de aandacht, net als diverse risico’s die de hogere temperaturen met zich meebrengen voor huisdieren, kinderen en kwetsbare ouderen. We mogen ons gelukkig prijzen: als de overheid ons niet zou waarschuwen, zouden we natuurlijk allemaal onze hond in een bloedhete auto opsluiten en de hele dag in de brandende zon gaan sporten zonder ook maar een druppel water te drinken.

Idioterie en angstpropoganda

Iedereen met een beetje gezond verstand lacht om deze totale idioterie en angstpropaganda die uiteraard alleen maar dient om een agenda te pushen. Een agenda die u en ik allang doorzien. Het echte gevaar is niet het stijgend kwik, maar een overheid die zich steeds meer bemoeit met alle aspecten van het leven. Trap er niet in, geniet van het weer en vooral: houd het hoofd koel. Ik wens jullie allemaal een fijne zomer!

Raisa Blommestijn is jurist en filosoof. Ze promoveerde op een proefschrift over de Weimarrepubliek en het verval van de democratische staatsvorm. Sinds september 2022 presenteert ze Ongehoord Nieuws. Deze zomer schrijft ze elke week over wat haar bezighoudt en wat haar opvalt in de maatschappij.

Hoofdafbeelding: redactie