Persberichten & Juridisch

ON! start kort geding tegen NPO

Omroep Ongehoord Nederland spant een kort geding (voorlopige voorziening) aan tegen de NPO. Dit maakt advocaat Hakan Külcü dinsdagmiddag rondom het opinieprogramma ‘Ongehoord Nieuws’ bekend.

Het bestuur van de NPO dreigt namelijk na 10 uitzendingen, dat is na 5 oktober, de stekker uit het populaire opinieprogramma te trekken als ON! niet voldoet aan de eisen die de NPO over de inhoud stelt.

Volgens advocaat Külcü bestaat voor deze stap geen enkele wettelijke basis. “Volgens de Mediawet mag de NPO zich niet met de inhoud van programma’ s bemoeien. De NPO gaat haar boekje te buiten.”

Volgens de advocaat lijkt het erop dat het NPO bestuur op twee paarden wedt, omdat er kennelijk rekening mee wordt gehouden dat staatssecretaris Gunay Uslu het verzoek om de uitzendlicentie van ON! in te trekken kan afwijzen. Dat besluit zal waarschijnlijk voor Kerstmis dit jaar vallen.

Hakan Külcü: “Het NPO bestuur heeft daarom een nieuw traject ingezet om ook langs een andere weg de uitzendingen van Ongehoord Nieuws te blokkeren. ON! zal de kortgedingrechter vragen het bestuur van de NPO terug te fluiten.” Ongehoord Nieuws is het enige programma van de aspirant-omroep. Het scoort hoge kijkcijfers voor dagtelevisie en kijkers geven het een hoge waardering.