Achtergronden & opinie

Buitenland geschokt door politiegeweld

In het buitenland is geschokt gereageerd op het geweld dat werd gebruikt tegen corona-demonstranten in Amsterdam afgelopen zondag.

Het Duitse Bild opent een artikel met de beelden van een politiehond die een betoger in de arm bijt. Ook de Amerikaanse Washington Post en het Franse Orange tonen foto’s van het harde optreden. In het Verenigd Koninkrijk kopt The Daily Mail: ‘Nederlandse demonstrant aangevallen door politiehonden en geslagen met wapenstokken door de politie.’

De Mobiele Eenheid en de Koninklijke Marechaussee probeerden gistermiddag op bevel van burgemeester Femke Halsema een einde te maken aan een verboden demonstratie in Amsterdam tegen de coronamaatregelen. Daarbij werd hard ingegrepen. Overigens zonder effect, de circa tienduizend deelnemers konden doorlopen na schermutselingen waarbij aan beide zijden gewonden vielen. 

Wapenstokken en honden

‘Demonstranten tegen het coronabeleid zijn brutaal aangepakt door de politie’, schrijft de Poolse krant. Najwyższy Czas. Soortgelijke geluiden zijn te lezen in Hongaarse media. De Polen en Hongaren weten als geen ander hoe het is om beschuldigd te worden door de EU en door Nederland voor het ‘uithollen van de democratie en de rechtsstaat’. De Wit-Russische media doen er nog een schepje bovenop: ‘’Politiegeweld, wapenstokken en gevechtshonden in het tolerante Nederland, het bolwerk van de democratie: veiligheidstroepen slaan demonstratie neer in Nederland.’’

Halsema niet consequent

Het inzetten van de politie roept vragen op hoe consequent de GroenLinks-politica, Femke Halsema, omgaat met het demonstratierecht.

Vorig jaar mei was Halsema aanwezig bij een manifestatie van ‘’Black Lives Matter’’ op de Dam, ondanks de toen geldende coronamaatregelen. Volgens de Volkskrant stelde zij toen dat het recht van demonstratie zwaarder moest wegen dan het in noodverordeningen vastgelegde regels, zoals de anderhalve meter en maximale groepsgrootte. 

In 1997 zegde ze haar lidmaatschap van de PvdA op nadat de toenmalige Amsterdamse burgemeester Schelto Patijn (PvdA) 600 demonstranten liet arresteren bij een betoging tegen de Eurotop. “Een linkse partij behoort affiniteit te hebben met mensen uit de tegenbeweging,” stelde de teleurgestelde Halsema toen.

Zoals de wind waait, waait het jasje.