Achtergronden & opinie

Politie laat verfbomgooier lopen

Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren (FVD) is verontwaardigd over het optreden van de Amsterdamse politie. Afgelopen zondag gooide onder de ogen van agenten een Antifa-betoger een verfbom tegen de gevel van het partijkantoor van Forum voor Democratie. ‘’Het lijkt alsof het gedoogd wordt.” 

Geen arrestaties

Het is niet de eerste keer dat Forum bekogeld wordt met een verfbom. In 2017 is het huis van partijleider Thierry Baudet belaagd. De daders zijn dan het Radicaal Anarchistisch Feministisch Front. Van Meijeren maakt een vergelijking tussen dit incident en dat van afgelopen zondag. Hij betwijfelt of de dader wordt gepakt. ‘’Daar is toen ook niemand voor gearresteerd.’’

Verfbom

Op zondag 2 januari liepen enkele tientallen Antifa-demonstranten langs het partijkantoor van Forum voor Democratie, aan de Herengracht in Amsterdam. De activisten droegen meerdere spandoeken met de teksten “Fascisme. Toen niet. Nu niet. Nooit meer.”, “Bash the Fash” (beuk de fascisten), en “Geen stem voor Fascisme”. Een van de leden van de groep gooide een rokende verfbom tegen de voordeur van het partijkantoor.

De kleine processie werd gevolgd door vier politieagenten. videobeelden van een getuige tonen hoe de politie, door met een busje de gracht te blokkeren, probeert om de actievoerders weg te houden van het FVD-kantoor. De zwartgeklede en vermomde Antifa-leden trekken zich hier echter niets van aan en dringen langs de agenten. 

“Aanslag”

Op beveiligingsbeelden van Forum zelf is te zien hoe een politieagent stopt om een foto te maken van de besmeurde voordeur. Onduidelijk is waarom de agenten niet hebben ingegrepen op het moment dat ze zien dat er enkele tientallen meters voor hen vernieling worden gepleegd. De politie zegt zelf in een reactie aan omroep ON! dat agenten opmerkten dat er verf op de deur zat en dat ze direct actie hebben ondernomen Een politiewoordvoerder meldt: “Helaas hebben de agenten gisteren geen verdachte weten aan te houden. Als het goed is gaat de FVD aangifte doen. Wij zullen deze aangifte samen met de bevindingen van gisteren meenemen in het verdere onderzoek. Wij hopen uiteraard dat er dan alsnog een verdachte kan worden aangehouden.”

Forum voor Democratie zegt zeker aangifte te gaan doen. De partij noemt de actie een “aanslag”.