Achtergronden & opinie

Geheimen over Pfizer COVID-19-vaccin sneller vrij

Een rechtbank oordeelde in Texas dat de Amerikaanse Voedsel en Warenautoriteit (FDA) versneld de documenten over het COVID-19-vaccin van Pfizer moet vrijgeven. Het gaat in totaal om zo’n 450.000 pagina’s. 

Publiek belang

Rechter Mark Pittman concludeerde dat openbaring “van het grootste publieke belang is”, omdat onnodige geheimhouding in de overheid “samenzweringstheorieën voedt” en “het vertrouwen in de overheid vermindert”. Een argument van de FDA dat ze te weinig personeel zou hebben hield geen stand. Er werken er in totaal meer dan 18.000 mensen, ruim voldoende om te assisteren bij het vrijgeven van de geheimen, aldus de rechter. 

Snelle goedkeuring

Het Pfizer-vaccin kreeg heel snel goedkeuring van de FDA. Het was een onderdeel van voormalig President Donald Trump’s ‘Operation Warp Speed’, een plan om zo snel mogelijk vaccins tegen COVID-19 beschikbaar te maken. Dit riep bij velen de vraag op of het vaccin wel goed getest is, voordat het op de markt verscheen. Dat de FDA vervolgens weigerde om deze gegevens te delen, althans in afzienbare tijd, zorgde voor nog meer wantrouwen. 

Wet Openbaarheid van Bestuur, FOIA

De documenten waren opgevraagd door een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur, in Amerika bekend als een ‘FOIA request’. De FDA ontkende niet dat het publiek recht had op deze informatie, maar beargumenteerde dat ze te weinig personeel hadden om aan dit verzoek te kunnen voldoen. Volgens eigen inschatting had ze 55 jaar nodig om de documenten te openbaren. De rechter heeft nu bepaald dat alle documenten binnen acht maanden moeten worden vrijgegeven. Initiatiefnemers van dit verzoek waren artsen en professoren van over de hele wereld.

Zorgen over bijwerkingen

De initiatiefnemers hopen meer duidelijkheid te krijgen over eventuele risico’s van de vaccins. Zo is de stijgende trend in hartproblemen mogelijk te linken aan het vaccin. Dit zou myocarditis of zelfs hartaanvallen kunnen veroorzaken. Alhoewel de link moeilijk te bewijzen is, zouden deze documenten kunnen aangeven of er iets bekend was over deze bijwerking voordat de vaccins aan de massa werden verdeeld.