Achtergronden & opinie

Verdeling Groninger ‘bevingssubsidie’ een aanfluiting: “Veel Groningers zijn ontzettend boos en teleurgesteld”

De verdeling van ‘bevingssubsidie’ onder Groningers uit het aardbevingsgebied liep uit op een blamage. “Veel Groningers zijn ontzettend boos en teleurgesteld,” stelt Merel Jonkheid, woordvoerder voor de Groninger Bodem Beweging (GBB) die opkomt voor mensen die schade hebben ondervonden van de gaswinning, tegenover omroep Ongehoord Nederland. 

Kort nadat de Groningers te horen kregen dat er het komende jaar tegen de afspraken in bijna twee keer zo veel gas moet worden opgepompt, moesten ze onderling strijden om in aanmerking te komen voor de vergoeding.

Compensatie

Vanaf maandagochtend 10 januari om 9 uur in de ochtend konden Groningers die met hun postcode in het toegekende gebied van aardbevingsschade wonen zich aanmelden voor een ‘bevingssubsidie’. Het bedrag van 10.000 euro per huishouden is bedoeld om de verbouwing van bijvoorbeeld een badkamer of keuken te vergoeden om inwoners uit het schadegebied te compenseren voor de waardedaling van hun huis.

Op de millimeter nauwkeurig

Van tevoren was bekend dat er niet voldoende geld beschikbaar was om alle gedupeerden te compenseren. Daar had onder andere de GBB voor gewaarschuwd bij de samenstelling van het bestuursakkoord. “Ze konden weten dat het niet genoeg geld was voor alle subsidieaanvragen.” Het Samenwerkingsverband Noord Nederland dat verantwoordelijk was voor de verdeling van de subsidie had volgens directeur Marjan Dol daarom voorzorgsmaatregelen genomen. Om een overbelasting van de website te voorkomen, was er gekozen voor een digitale wachtrij. “Wie het eerst komt, het eerst maalt. Op het moment dat je met een toestel in de wachtrij zit, ben je van je plek verzekerd. We doen dat op de milliseconde nauwkeurig.”

Subsidieplafond bereikt

Ondanks de voorgenomen maatregelen, verliep de verdeling erg rommelig. Zoals de GBB vooraf had gewaarschuwd: “We waren hier al enige tijd bang voor, omdat we vorig jaar eenzelfde situatie zagen.” Bij verscheidene gemeentehuizen stonden honderden Groningers uren in de kou om voor de subsidie in aanmerking te komen. Ook de digitale aanvragers die zich vanaf 9 uur in de ochtend konden aanmelden in de wachtrij, waren aan het lot overgeleverd. Een Groningse die zodra het mogelijk was in de digitale wachtrij was aangesloten, kon 11 uur later nog altijd niet inloggen om een aanvraag te doen: “Het is zeer onprofessioneel … ik heb eigenlijk geen hoop meer”. Uiteindelijk kreeg ze de volgende ochtend de melding dat het plafond was bereikt: “Het is vanaf nu niet meer mogelijk om deze subsidie aan te vragen.” Het eLoket was met nog vele duizenden mensen in de wachtrij om 00.00 uur gesloten.

Onvrede

Veel Groningers zijn van mening dat eenieder die aan de voorwaarden van de subsidie voldoet, deze ook zou moeten kunnen ontvangen. Sommige Groningers met bevingsschade claimen bovendien ten onrechte bij voorbaat te zijn uitgesloten omdat hun postcode niet toebehoorde aan het toegekende ‘schadegebied’. Het sterkt het gevoel bij de Groningers dat het lijden van de noorderlingen niet serieus wordt genomen in Den Haag. Jonkheid gaf namens de GBB aan zich er niet bij neer te zullen leggen en actie te gaan voeren: “Dit is het zoveelste voorbeeld van hoe Den Haag omgaat met Groningers”. Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Hans Vijlbrief beloofde serieus te zullen kijken naar extra financieringsmogelijkheden.