Achtergronden & opinie

Mark Rutte akkoord met EU-leger

De Nederlandse premier Mark Rutte (VVD) zal waarschijnlijk in maart instemmen met een EU-leger. Dit leidt tot kritiek. “Ons eigen land wordt overgenomen door vreemde mogendheden en niemand die het ziet.”

Zeer gevaarlijk
Dr. Rutger van den Noort, oprichter van Nexit Denktank, stelt dat we gevaarlijk terrein betreden: ‘’Het is macht geven zonder dat we de bureaucraten ter verantwoording kunnen roepen, bijvoorbeeld bij het schenden van mensenrechten?’’ De Eurocommissarissen in de Commissie, die de eindverantwoordelijkheid dragen, zijn ongekozen en kunnen niet of nauwelijks weggestuurd worden. ‘Dat is beangstigend.”

‘Flitsmacht’
Josep Borrell, de Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlands beleid en veiligheid (ook: EU-buitenlandchef), stelt dat alle 27 lidstaten uiteindelijk zullen instemmen met een EU-leger, maar nu alleen nog discussiëren over de details.

In eerste instantie zal er een strijdmacht komen van 5000 militairen. Borrell zei vorig jaar, kort na het verlies in Afghanistan, dat Irak en de Sahel de volgende strijdgebieden zijn. Om die reden pleitte hij voor een snel inzetbare eenheden, een zogenaamde ‘flitsmacht’.

Met het pas aangetreden Nederlandse kabinet Rutte IV verwacht de EU geen moeilijkheden, aangezien minister van Defensie Ollongren (D66) meteen aangeeft erg blij te zijn met een EU-leger.

Leger
Een Nederlandse militair, die niet bij naam genoemd wil worden, zegt tegen Ongehoord Nederland dat hij nooit voor een EU-leger zal vechten. ‘’Ik ben bereid mijn leven te geven voor Nederland, maar niet voor de Europese Unie.’’

Brexit & Nexit

In Nederland zijn twee partijen openlijk voorstander om van de EU een land te maken. Dit zijn D66 en Volt. Zij benoemen dit kort in hun verkiezingsprogramma, maar omdat de EU vaak geen verkiezingsthema is baseren mensen hun stem op andere standpunten. Peilingen laten in ieder geval zien dat slechts 10% van Nederland meer Unie wil. Dus ook een EU-leger.


‘’De mensen die nog steeds denken dat de EU slechts voor handel en samenwerking is wil ik oproepen om wakker te worden,’’ zegt de oprichter van Nexit Denktank bij de komst van een Europees leger. ‘’De EU heeft als doel om een land te worden en alle lidstaten haar provincies te maken. Ons eigen land wordt overgenomen door vreemde mogendheden en niemand die het ziet.’’ Volgens Rutger van den Noort is de enige oplossing voor Nederland om uit de EU te stappen, net als het Verenigd Koninkrijk. ‘’Er is gewoon geen andere oplossing. Hervormen kan niet.’’

Foto: EPA