Achtergronden & opinie

Mensenrechtenactivisten rijden in vrijheidskonvooi als protest

In februari rijden vrijheidsactivisten uit verschillende EU-landen met bestelauto’s en trucks naar de eigen hoofdstad en vervolgens door naar Brussel. Zij halen inspiratie uit Canada, waar duizenden vrachtwagenchauffeurs vele kilometers afleggen naar hoofdstad Ottawa. De aanleiding in zowel Canada als in Nederland zijn de vrijheidsbeperkende coronamaatregelen die inmiddels bijna twee jaar voortduren.

Rechtsfilosoof Raisa Blommestijn, actief tegen de coronapas, heeft het gevoel dat er iets ten goede zal keren. ‘’We moeten niet vergeten hoe essentieel het transportverkeer is voor onze samenleving. Als deze mensen het niet meer accepteren, dan hebben zij echt de kracht om iets te veranderen.’’

Nederlandse konvooi

In Nederlandse Telegram-groepen, die in twee dagen tienduizenden leden hebben vergaard, worden vreedzame demonstraties georganiseerd voor de komende dagen en weken. Op zondag 30 januari wordt een ‘warmloopkonvooi’ gehouden per provincie ter voorbereiding en om elkaar te leren kennen.

Op 7 februari rijden mensen in Europa, volgens de konvooibeweging op Telegram, naar hun eigen hoofdstad om te demonstreren. Nederlanders rijden naar Amsterdam en Polen rijden naar Warschau. Het uiteindelijke doel is om momentum op te bouwen en met een grotere groep naar Brussel te rijden vanuit alle hoeken van de EU. Mogelijk gebeurt dit op 14 februari.

De organisatie van het konvooi in Nederland laat weten dat iedereen welkom is om te demonstreren. ‘’Wij staan niet toe dat mensen in hokjes worden geplaatst.’’ Er wordt benadrukt dat de protestactie een oproep is aan overheden om de grondrechten van burgers te respecteren: het recht om zelf over je lichaam te beslissen.

Tevens is de protestactie niet alleen bedoeld voor vrachtwagenchauffeurs, maar ook voor andere mensenrechtenactivisten die in auto’s en op fietsen willen meerijden in het Europese ‘Freedom Convoy’ .

Blommestijn hoopt dat de Canadese truckers een inspiratie kunnen zijn voor burgers die zich verzetten tegen de QR-code in Nederland. ‘’Het laat zien wat voor impact er mogelijk is als we ons verenigen.’’

Canadese inspiratiebron

Sinds 15 januari 2022 is er een vaccinatieplicht voor Canadese vrachtwagenchauffeurs die grens met de Verenigde Staten passeren. Dit leidt inmiddels tot een vrijheidskonvooi van ruim honderden kilometers lang als protestactie tegen premier Justin Trudeau om de vaccinatieplicht te schrappen.

De eerste vrachtwagens van een stoet die mogelijk duizenden voertuigen zal tellen, bereiken inmiddels hoofdstad Ottawa. Langs de weg van het konvooi staan duizenden om het konvooi toe te juichen. Een cartoonist van de Washington Post daarentegen noemt de truckers ‘fascisten’.

Volgens Raisa Blommestijn is het framen van andere meningen een bewuste tactiek om kritiek neer te slaan. ‘’Mensen wegzetten als fascist, complotdenker of extreemrechts is een manier om mensen weg te zetten en de aandacht af te leiden van zeer legitieme kritiek op het beleid.’’

De konvooibeweging lijkt hoe dan ook in Nederland te zijn aangekomen.

Foto: YouTube