Persberichten & Juridisch

ON! dient klacht in tegen NPO-ombudsman

Hierbij onze reactie naar aanleiding van het optreden van NPO-ombudsman Margo Smit.

Afgelopen vrijdag 25 februari hebben we een klacht ingediend bij de Raad van Bestuur van de NPO en het College van Omroepen vanwege het onprofessioneel optreden van de NPO-ombudsman. Zij laat zich in de media uit over het binnenkomen van klachten over Ongehoord Nederland, zónder dat wij als omroep eerst op de hoogte zijn gebracht van klachten of op deze klachten konden reageren. Dit vinden wij in strijd met de integriteit en discretie die verlangd mag worden van een NPO-ombudsman.

Het betrof overigens klachten van algemene aard zonder concrete voorbeelden dat aan een journalistieke code zou zijn getornd.

Deze klacht van Ongehoord Nederland over de NPO-ombudsman komt bovenop een eerdere schrijven aan het bestuur van de NPO in augustus 2021, waarin omroep Ongehoord Nederland bezwaar aantekent dat de NPO-ombudsman zich denigrerend uitlaat over de komst van Ongehoord Nederland tot het publieke bestel: ‘Ik ben bijzonder benieuwd wat ze gaan toevoegen aan het bestel.’ Verder beweert de ombudsman dat het binnenhalen van 50.000 leden een fluitje van een cent is. Letterlijk zegt zij over het vereiste wettelijk minimum: ‘… dat is niks. Als ik hier de markt op loop, heb ik die al bij elkaar.’

Dit is stemmingmakerij tegen de omroep en bovendien bezijden de waarheid. Slechts twee van de circa dertien kandidaat aspirant-omroepen wist het benodigde aantal leden te halen.

De houding van de NPO-ombudsman vinden wij onprofessioneel en niet neutraal. Wij zullen het College van Omroepen en de Raad van Bestuur van de NPO verzoeken om haar aanstelling niet te verlengen.