Achtergronden & opinie

“De soevereiniteit hebben we uit handen gegeven.” Immigranten stromen Nederland binnen in 2021

De Nederlandse bevolking is in 2021 bijna net zo hard gegroeid als in recordjaar 2019. Die bevolkingstoename zet de woningmarkt onder nog meer druk, want al die nieuwe binnenkomers moeten ook ergens wonen. “De mensen die het meest lijken op de migranten, die lijden het meest,” volgens migratiewetenschapper Jan van de Beek.

Desondanks is er weinig interesse in de Nederlandse politiek om de consequenties te bespreken.

Natuurlijke Aanwas

De natuurlijke aanwas is de bevolkingsgroei die ontstaat doordat er meer kinderen geboren worden dan dat er mensen sterven. In 2021 zorgde deze natuurlijke aanwas voor een groei van slechts 12.000 inwoners, een fractie van de totale groei. 

Migratiesaldo

De overige bevolkingsgroei door migratie telde afgelopen jaar 106.000 inwoners. Dat is ongeveer evenveel als in 2019, toen het migratiesaldo 108.000 betrof. Ter vergelijking, in 2008 hadden we een migratiesaldo van slechts 25.000, en de jaren daarvoor was het saldo zelfs een tijd lang negatief. In 2019 gingen we voor de eerste keer de 100.000 voorbij. 

 Overzicht van het migratiesaldo van 1995 tot en met 2020, data voor 2021 is nog niet ingevoegd.

Woonruimte

De bevolkingsgroei heeft een groot effect op de woningnood. Zo zou er elk jaar een stad ter grootte van Alkmaar gebouwd moeten worden om deze migranten te huisvesten. Volgens Dr. Jan van de Beek gaat dat ‘botsen’ met andere verlangens van Nederlanders om natuur en ruimte te behouden. “Die botsing zal steeds groter worden, als het zo door gaat.” In de podcast van Ongehoord Nederland stelt hij dat we met de huidige bevolkingsgroei aan het einde van de eeuw 26 miljoen inwoners hebben, en Nederland een soort stadstaat zal zijn. 

Ook Jan Latten, emeritus hoogleraar demografie, uitte in 2018 in een interview met de Trouw al zijn verbazing over het negeren van de reële problemen die immigratie met zich mee brengt. Hij vindt het onbegrijpelijk dat we over alles nadenken, behalve over bevolkingsgroei.

Soevereiniteit

Volgens van de Beek is het moeilijk om grip op de situatie te krijgen. “De soevereiniteit hebben we uit handen gegeven,” zegt hij. Voor de bescherming van onze grenzen zijn we afhankelijk van de buitengrenzen van de Europese Unie. Die grenzen staan echter aan alle kanten onder druk. De komende jaren moeten we volgens hem niet verwachten dat het migratiesaldo zal afnemen. “Heel veel mensen willen naar ons toe komen om hier te wonen.” 

Wilt u het hele gesprek beluisteren? Klik dan hier om naar de podcast te gaan.