Ongehoord Nieuws

Ongehoord Nieuws #90: Polarisatie en de bankencrisis

Gasten: SIRE-voorzitter Marc Oosterhout, hoogleraar rechtsfilosofie Andreas Kinneging en financieel analist Elmer Hogervorst.

Het gevoel van polarisatie in Nederland groeit. Volgens een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau ervaart maar liefst 75% van de mensen in ons land dat de tegenstellingen toenemen. Polarisatie is een proces waarbij de tegenstellingen tussen groepen in de samenleving groter worden en mensen tegenover elkaar komen te staan en niet meer nader tot elkaar weten te komen. Voorbeelden hiervan zijn: publieke debatten over de komst van asielzoekers, waarbij je enerzijds mensen hebt die de vreemdelingen met open armen willen ontvangen, en anderzijds zijn er burgers die hier niks van willen weten. Een nieuw fenomeen dat twee weken geleden op verkiezingsdag pijnlijk duidelijk werd, is de enorme kloof tussen de Randstad en daarbuiten. Met de voorzitter van SIRE, Marc Oosterhout, en hoogleraar rechtsfilosofie aan de Universiteit Leiden, Andreas Kinneging, bespreken we de polarisatie in Nederland.

Na het omvallen van Signature Bank en Silicon Valley Bank in de VS, kwam in Europa ook Crédit Suisse in de problemen en moest de Zwitserse gigant met steun van de centrale bank eerst overeind worden gehouden om vervolgens door UBS te worden overgenomen. Koersen van Europese en ook Nederlandse banken gingen in reactie daarop over de hele linie in de min, met opvallende verliezen voor bijvoorbeeld systeembank Deutsche Bank. De vraag die dit bij velen rees was natuurlijk of we weer een scenario à la 2008 in zouden gaan?