Ongehoord Nieuws

Ongehoord Nieuws #92: Stikstof en asielinvasie

Gasten: Milieuactivist Johan Vollenbroek (MOB), woordvoerder van Farmers Defence Force Sieta van Keimpema en Vlaams Parlementslid Sam van Rooy

De BoerBurgerBeweging werd bij zijn debuut meteen in alle provincies de grootste bij de afgelopen Provinciale Statenverkiezingen. Het kabinet moet door de monsterzege nu rekening houden met de partij van Caroline van der Plas om beleid om niet nog verder van de kiezer af te drijven, maar in ieder geval om zijn beleid door de Eerste Kamer te kunnen loodsen. Hoeveel macht geeft dat deze – nu nog – oppositiepartij? En wat kan BBB daar nu al mee bereiken?

In 2022 zijn er bijna 900.000 eerste asielaanvragen ingediend in landen binnen de Europese Unie. Dat is een stijging van 64% ten opzichte van 2021, toen er zo’n 540.000 asielaanvragen waren ingediend. Eén land dat in het bijzonder een hoge instroom van asielzoekers ziet is Italië. Iets meer dan een week geleden kwamen 2000 asielzoekers aan op het eiland Lampedusa en zo’n 200 in de Italiaanse kustplaats Bari. De gevolgen hiervan zijn ook groot voor Nederland, omdat door het verdwijnen van de grenzen door Schengen de asielzoekers ook hier kunnen komen. De regering wil dit probleem oplossen door de beruchte spreidingswet in te voeren.