Achtergronden & opinie

Raisa’s zomercolumn: ‘Kijk uit, de wereld vergaat!’

Raisa’s zomercolumn #7

Sinds anderhalve week ben ik weer terug van vakantie en heb ik weer meer tijd om de mainstream media te volgen. En ik moet jullie zeggen: mijn conclusie na de afgelopen tien dagen is dat ik blij mag zijn dat ik nog leef. Wanneer ik moet afgaan op de berichtgeving in de media is dat met recht een wonder te noemen. We hebben namelijk momenteel te maken met een enorme catastrofe, een ramp die zijn weerga niet kent, een crisis. De aarde warmt op! En niet zo’n beetje: in bepaalde delen van de wereld zelfs zo snel dat mensen na tien minuten op het asfalt liggen zouden kunnen komen te overlijden!

Lekker liggen op het asfalt

Ja, dat laatste is geen satire maar was echt te lezen op de website van RTL Nieuws afgelopen week. Het ging om de staat Arizona in de Verenigde Staten waar het nu al een week of drie boven de 40 graden is. Asfalt kan dan warm worden en mensen kunnen er ernstige brandwonden aan overhouden of zelfs doodgaan. Lekker alarmistisch ingestoken, maar wie net als ik iets langer nadenkt komt al snel tot de conclusie dat dat totaal onterecht is. Arizona heeft een woestijnklimaat – ja, echt, een woestijnklimaat.

Dat betekent dat het er het hele jaar door warm is en er nauwelijks neerslag valt. Nee, niet alleen dit jaar, maar ieder jaar. Niet vreemd dat het nu, in de zomer, boven de veertig graden is. Daar komt nog bij dat je wel een totale idioot – excuse my French – moet zijn om met die temperaturen in je bikini of zwembroek op het asfalt te gaan liggen. Ik kan me niet herinneren dat ik of iemand in mijn omgeving ooit heeft voorgesteld om “eens lekker op het asfalt te gaan liggen”. Ik kan me überhaupt niet voorstellen dat enig normaal denkend mens zoiets zou bedenken, laat staan doen.

Artikel gaat verder onder afbeelding.

Aszwarte weerkaartjes

Toch is het ongegronde alarmisme kenmerkend voor de berichtgeving over het weer. Ik zag de afgelopen jaren dezelfde temperaturen op de weerkaartjes veranderen van oranje in diep- en dieprood. De afgelopen week zag ik zelfs kleuren die in de buurtkwamen van aszwart. Volgens het weerkaartje van onder andere Meteored was het in Zuid-Europa en Noord-Afrika zó warm dat de enige kleur die nog toepasselijk was kennelijk zwart was. Verkoold en met een duidelijke boodschap: leven is niet meer mogelijk.

Die boodschap ging gepaard met alarmerende berichten over hitterecords in het zuiden van Europa. Pas op, temperaturen boven de 35 of zelfs 40 graden! Ik kan maar één conclusie trekken: er moet en zal ons angst worden aangejaagd. Genieten van de zomer is uit den boze. Zon en warmte, het is allemaal vreselijk gevaarlijk. Dat moeten we geloven tenminste, want de realiteit is anders. Ik kan me niet anders herinneren dat het vroeger tijdens de vakanties die ik doorbracht met mijn ouders in Zuid-Frankrijk, Spanje of Italië bloedheet was. Dat was ook de reden dat we daarheen op vakantie gingen. Net als zo veel andere Nederlanders overigens, die nu volgens de media klagen over die warme temperaturen aldaar. Raar hoor, denk ik dan, je reist duizenden kilometers naar het zuiden en dan is het daar ineens warm? Hoe kan dat nou? Niemand denkt dat. Het is totaal ongeloofwaardig. Niets minder dan propaganda; ordinaire klimaatpropaganda.

Doel heiligt de middelen

En het wordt steeds erger. In de oorlog tegen vermeende opwarming van de aarde heiligt het doel inmiddels alle middelen. Zelfs man made disasters blijken niet meer veilig voor de nietsontziende klimaatalarmistici. Zo werden de bosbranden op het Griekse eiland Rhodos direct in verband gebracht met vermeende klimaatopwarming. De krant Trouw meldde daags na het uitbreken van de branden dat er een duidelijk verband bestaat tussen klimaatverandering en bosbranden. De krant vergat er voor het gemak even bij te vermelden dat de autoriteiten hebben bevestigd dat de bosbranden op Rhodos zijn aangestoken. Trouw was niet het enige medium dat het laatste niet vermeldenswaardig vond, maar de boel wel lekker ophitste.

Ik kan me niet anders dan de vraag stellen hoe er een verband bestaat tussen aangestoken bosbranden en klimaatverandering. Bedoelen die klimaathysterici nu te zeggen dat er een verband bestaat tussen de warmte en het weggooien van sigaretten in de vrije natuur? Of dat er een relatie is tussen het vlamvatten van de barbecue en klimaatopwarming? Zijn mensen zo bevangen door de hitte dat ze gaan roken of barbecueën in het bos? Het is allemaal even bespottelijk en eenieder die, net als ik, zijn gezonde verstand gebruikt ziet dit. En laten we wel wezen, dat gezonde verstand is sterker dan de klimaatpropaganda. Want ook al word ik helemaal doodgegooid met berichten over klimaatopwarming, hitterecords en klimaatdoden, dan nog is er nog altijd de realiteit. En die realiteit is dat het hier in Nederland gewoon koud en nat is en dat het op het merendeel van de dagen net herfst lijkt. Terwijl de regen tegen de ramen tikt, zou ik bijna gaan hopen dat die verzonnen klimaatopwarming toch nog werkelijkheid wordt.

Raisa Blommestijn is jurist en filosoof. Ze promoveerde op een proefschrift over de Weimarrepubliek en het verval van de democratische staatsvorm. Sinds september 2022 presenteert ze Ongehoord Nieuws. Deze zomer schrijft ze elke week over wat haar bezighoudt en wat haar opvalt in de maatschappij.

Hoofdafbeelding: Meteored, 20 juli 2023: Donkerrood gekleurd kaartje om hoge temperaturen aan te geven