Achtergronden & opinie

‘Aantal asielzoekers piekt: 72.000 registraties in april dit jaar’

Auteur: Lode Goukens

Volgens de nieuwste statistieken van Eurostat piekte het aantal nieuwe asielzoekers in april. Liefst 72.630 niet-EU-burgers vroegen voor de eerste keer een asielprocedure aan in een EU-lidstaat. Dat is een stijging van maar liefst 34% ten opzichte van april 2022 (54.350 aanvragen).

Artikel gaat verder onder afbeelding.

De meeste nieuwe asielzoekers beweerden Syriër of Afghaan te zijn. Ook in de voorgaande maanden waren de Syriërs de grootste groep met 9.420 aanvragen. De Afghanen waren met 7.405 tweede. Op de derde plaats kwamen de Venezolanen met 5.785 personen, gevolgd door de Colombianen (4.770). De vijfde grootste groep waren Turken met 4.640 aanvragen.

Oekraïners hoeven geen asiel aan te vragen

De oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne komen met steeds minder de Europese Unie binnen. In april dit jaar vroegen amper 895 Oekraïners asiel aan. In februari 2022 waren dat er 2.105 en in maart vorig jaar zelfs 12.190. 

Eurostat beweert dat dit lage aantal te wijten is aan ‘tijdelijke bescherming’ van Oekraïense vluchtelingen. Ze hoeven met andere woorden geen asiel aan te vragen om een uitkering te krijgen. Pikant detail: 1.720 Russen vroegen in april asiel aan in een EU-land.

Onbegeleide minderjarigen zorgbarend

Een zorgelijk gegeven zijn de onbegeleide minderjarigen. In april 2023 waren dat er 2.625. Dat zijn vooral Afghanen, Syriërs, Somaliërs, Turken en Venezolanen die beweren minderjarig te zijn. De 895 Afghaanse en 685 Syrische minderjarige onbegeleide asielzoekers vormen de overgrote meerderheid van die groep. Een groot deel blijkt achteraf bij onderzoek te liegen over zijn leeftijd.

Bij die groep valt wel op dat Nederland de op één na aantrekkelijkste bestemming is, na Duitsland. Oostenrijk is het derde populairste land. Vooral Nederland en in mindere mate België zijn al decennia favoriete bestemmingen voor onbegeleide minderjarige asielzoekers of mensen die zich daarvoor uitgeven. Dat weten mensensmokkelaars en de asielzoekers zelf ook. Lange tijd waren ook Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk landen waar buitenproportioneel veel onbegeleide minderjarige asielzoekers opdoken.

Variatie aantallen minderjarige asielzoekers

De herkomst van die minderjarige asielzoekers varieerde nogal door de jaren heen. In 1998 boden zich in Nederland 3.504 en in België 1.488 dergelijke ‘minderjarigen’ aan op een Europees totaal van 11.871. In 1999 waren dat er 1.706 in België en 5.009 in Nederland op een totaal van 13.607. 

De herkomst van die onbegeleide minderjarige asielzoekers verschilde wel van de huidige. Die minderjarigen waren eind jaren ’90 vooral Joegoslaven, Rwandezen, Congolezen en inwoners van Sierra Leone in België. In Nederland waren dat Chinezen, Angolezen, Somaliërs en inwoners van Sierra Leone.

Alleen al in april 2023 doken 1.105 onbegeleide minderjarige asielzoekers op in Duitsland en 340 in Nederland. Daarmee is Nederland nog niets van die merkwaardige aantrekkingskracht op ‘minderjarige onbegeleide asielzoekers’ verloren.


Dit is een opiniestuk van Lode Goukens, journalist. Hij studeerde kunstwetenschappen, archeologie, journalistiek, filmstudies en visuele cultuur. Dit artikel is eerder verschenen op doorbraak.be.

Hoofdafbeelding: ANP / Sem van der Wal – Tubbergen, 18-07-2023: Bewoners Albergen protesteren tegen komst asielzoekerscentrum