Persberichten & Juridisch

Uitkomst kort geding: rechter vindt spoedeisend belang nog niet aanwezig

Kortgedingrechter ziet geen spoedeisend belang

Vandaag, donderdag 16 november 2023, heeft de rechter het verzoek in kort geding van Ongehoord Nederland tot een voorlopige voorziening inzake de uitzendingen van het opinieprogramma Ongehoord Nieuws afgewezen. Er zou geen spoedeisend belang zijn, omdat op het moment van de uitspraak door de NPO nog niet is besloten om Ongehoord Nieuws van de televisie af te halen voor het restant van 2023.

Voor het najaar van 2023 had het NPO-bestuur onder leiding van Frederieke Leeflang aanvullende voorwaarden en voorschriften verbonden aan het uitzenden van het enige opinieprogramma van ON!. Na de tiende uitzending, die gepland stond op 5 oktober 2023, zou de NPO tussentijds beoordelen of Ongehoord Nieuws voldoet aan deze voorwaarden en voorschriften. Mocht dit niet het geval zijn, dan zou de stekker uit het programma getrokken worden.

ON! besloot deze rigoureuze beslissing van de NPO niet af te wachten en vroeg op 2 november 2023 bij de rechtbank in Den Haag een voorlopige voorziening aan omdat voor deze bepalingen geen wettelijke bevoegdheid bestaat.

Voorzitter Arnold Karskens van ON! reageert: “Het afwijzen van de voorlopige voorziening heeft op dit moment geen directe gevolgen voor ON! of voor Ongehoord Nieuws. We kunnen nog uitzenden, maar de dreiging vanuit Hilversum blijft. Onze omroep verzet zich tegen wat zij ziet als preventieve censuur vanuit de NPO.”