Ongehoord Nieuws

Ongehoord Nieuws #93: Rutte voorbij en wapengeweld jongeren

Gasten: oprichter van Leefbaar Rotterdam Ronald Sørensen, politicus en strafrechtadvocaat Theo Hiddema en politiek commentator Reinette Klever.

Minister-president Mark Rutte, de langstzittende premier van Nederland, begint op een kat met negen levens te lijken. Hij overleeft elke vrije val en niets lijkt aan hem te blijven kleven. Dit terwijl de volgende affaires en crises inmiddels in ons collectieve geheugen staan gebeiteld: de Bonnetjesaffaire, de Afschaffing van de dividendbelasting, de Burgerdoden in Irak, het Toeslagenschandaal, de functie elders voor Omtzigt en zijn gewiste sms-jes en niet te vergeten de huidige Stikstofcrisis, afhandeling aardbevingsschade en de recordimmigratie. Hoe lang kan hij nog blijven zitten?

Landelijk gezien zijn er schrikbarende cijfers over wapengeweld onder jongeren. Zo waren minderjarigen de afgelopen tijd in toenemende mate betrokken bij bijna 1200 messteekincidenten. Daarnaast neemt wapenbezit ook toe in heel Nederland. De afgelopen vier jaar heeft de politie maar liefst 3500 wapens in beslag genomen bij jongeren in het hele land. Reden tot zorg? Met strafrechtadvocaat Theo Hiddema en de oprichter van Leefbaar Rotterdam, Ronald Sørensen, bespreken we dit probleem.