Achtergronden & opinie

Wéér transgender opgepakt voor schoolaanslag

De politie van Colorado Springs heeft op 31 maart jl. een transgender gearresteerd op verdenking van het willen plegen van een “school shooting”: een aanslag op een school met als doel om zoveel mogelijk kinderen te vermoorden. 

De 19-jarige William Whitworth, die sinds kort door het leven gaat als “Lily’, werd aangehouden nadat zijn zus de politie had gebeld en hij herhaaldelijk had gedreigd met aanvallen op zijn oude school. Zijn moeder Melissa verklaarde later dat het gezin de gezamenlijke beslissing had gemaakt om hem aan te geven, zodat hij “rekenschap voor haar daden kan afleggen” en “de samenleving kan worden beschermd.” 

Bij aankomst van de politie bekende William direct zijn plannen. In zijn kamer vol vuilnis troffen agenten instructies aan voor het 3D-printen van wapens, het maken van explosieven, een plattegrond van zijn oude school en een dodenlijst. Daarnaast troffen ze een editie van het communistisch manifest van Karl Marx aan.

Tweede incident met transgender in korte tijd

Twee weken geleden richtte een transgender een bloedbad aan op een Christelijke school in Nashville in de staat Tennessee. Audrey Hale, een 28-jarige vrouw die zich identificeert als man, schoot zich met drie wapens (waarvan twee volautomatische) een weg de school in. Daar doodde ze drie medewerkers van 60 en 61 jaar en drie kleine kinderen van 9 jaar oud. 

Op bodycambeelden is te zien hoe politievoertuigen door Audrey onder vuur werden genomen. De agenten renden met gevaar voor eigen leven de school in en wisten binnen vier minuten de dader neer te schieten. Dit in tegenstelling tot het merendeel van vergelijkbare aanslagen, waarbij in 68% van de gevallen de dader wist te ontsnappen. Als de politie niet zo snel had ingegrepen, dan was de lijst met slachtoffers vermoedelijk veel langer geweest.

Activistisch en communistisch motief

Schutter Audrey Hale stelde een manifest op, maar publiceerde dit niet online. De politie heeft het in beslag genomen en inmiddels ligt het ter analyse bij de FBI. Critici, waaronder de bekende transgender Caitlyn Jenner, dringen aan om het manifest openbaar te maken, zodat het publiek kan zien of Hale een transactivistisch motief voor de massamoord had.

Laurens Buijs, docent en genderonderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), zegt over het aantreffen van het communistisch standaardwerk van Karl Marx in de slaapkamer van William Whitworth: “Het idee dat sekse 100% maakbaar is, is te koppelen aan marxisme. Veel van mijn studenten aan de UvA denken dat de binaire indeling tussen mannen en vrouwen onderdeel is van een onderdrukkingsagenda van de patriarchale en kapitalistische elite.

Buijs kan op basis van twee gevallen van transgenders die aanslagen wilden plegen, niet zeggen of er sprake is van een patroon van geweld. “Het kan met mentale gezondheid te maken hebben, maar dat is taboe. Je ziet wel dat transactivisten steeds radicaler worden,” zegt hij. 

Aanslag op eerste dag Trans Visibility Week

Wat Hale’s exacte motief voor de aanslag was, is niet bekend, maar de dag waarop ze drie stafleden en drie kleine kinderen vermoordde, was 27 maart. Dat is de eerste dag van Trans Visibility Week – de week van zichtbaarheid van transgenders. 

Tijdens die week laten radicale transactivisten veel van zich horen. Zo werden op een christelijke universiteit pamfletten verspreid waarin weerstand tegen de transbeweging gelijk werd gesteld aan het plegen van de Holocaust. En op de zaterdag stond “De Dag van de Wraak voor Transmensen” gepland in Washington D.C. Dit protest, georganiseerd door het Trans Radical Activist Network (TRAN), droeg de ondertitel: “Stop de Genocide van Transgenders.” 

Twitter verwijderde duizenden tweets die het evenement promootten met de volgende mededeling: “Het organiseren of steunen van vreedzame protesten is oké.’ (…) Wraak’ impliceert geen vreedzaam protest.” Op zijn website postte TRAN de tegenstrijdige boodschap:: “Geweld is niet welkom bij onze demonstratie. (…) Wraak staat voor heftig terugvechten. We vechten tegen onjuiste narratieven, criminalisering en uitroeiing van ons bestaan.” 

Over de vraag of de Nederlandse transbeweging claimt dat er sprake is van uitroeiing of genocide, zegt Laurens Buijs: “Praten en denken in dit soort superlatieven hoort allemaal bij de woke beweging die ook in Nederland steeds meer voet aan de grond krijgt. Dit vertoog wint ook terrein op universiteiten, bijvoorbeeld gender studies.

Ondersteuning van de zittende macht en NGO’s

In de Verenigde Staten krijgt de activistische transbeweging steun van de Democratische Partij. Na de schietpartij in Nashville vermeldde president Joe Biden niet dat de dader transgender was, noch dat er mogelijk een activistisch motief aan ten grondslag lag. 

Ook zijn persvoorlichter Karine Jean-Pierre praatte hier overheen. Maar drie dagen later reageerde ze op een vraag over Republikeinse staten die het castreren van jongetjes in naam van geslachtsverandering aan banden leggen, met: “Dit zijn haatdragende en beschamende wetten(…) De transgemeenschap wordt aangevallen.” 

Dezelfde retoriek die spreekt van een gecoördineerde aanval zien we terug in de campagnes van non-gouvernementele organisaties als het invloedrijke Human Rights Campaign (HRC). In een recent rapport met de titel “Een Epidemie van Geweld [tegen transgenders, red.] in 2022” presenteert de NGO een lijst met 34 transgenders die door geweld om het leven zijn gekomen en bestempelt het dit als een noodsituatie die dringend aandacht vereist. 

Maar de Verenigde Staten heeft 332 miljoen inwoners en kampt met een hoog moordcijfer. In 2022 kwamen er 20.138 mensen om het leven door vuurwapengeweld. Slechts 34 van die slachtoffers waren transgender: drie keer zo weinig als je zou verwachten op basis van een conservatieve  schatting dat zij 0,5% van de bevolking uitmaken. 

Met slechts 0,017% zijn transgenders juist ondervertegenwoordigd in de moordcijfers en is er geen sprake van genocide of van een zogenaamde “epidemie van dodelijk geweld” waar Human Rights Campaign over spreekt. 

De claims over genocide missen hun uitwerking niet

In de gehele Verenigde Staten steken LGBTQ-groepen de kop op die actief met vuurwapens trainen. Ze doen dit onder de naam Pink Pistols (de Roze Pistolen). Leden van het verbond maken zich naar eigen zeggen zorgen over potentieel geweld tegen transgenders en willen zichzelf leren beschermen. 

Webshops als Amazon en Etsy staan vol met kleding, vlaggen en mokken die oproepen tot gewapend verzet. Op de producten staan afbeeldingen van messen of volautomatische geweren en leuzen als “gewapende queers slaan terug” en “respecteer mijn pronouns, of de jouwe zullen zijn: ‘je bent er geweest’”.

Over LGBTQ+-knokploegen en oproepen tot gewapend verzet, zegt Laurens Buijs: “Ik heb dat gelukkig nog niet gezien. In de VS is alles extremer dan hier.” Maar hij waarschuwt wel voor de overeenkomsten in de retoriek van de activistische bewegingen. “We importeren steeds meer cultuuroorlogen uit de VS naar Nederland. Oppassen dus.”