Achtergronden & opinie

‘Ik kwam uit de kast als FVD-stemmer’

Auteur: Rogier Kahlmann

Onlangs ben ik uit de kast gekomen als FVD-stemmer. Dit was niet makkelijk. Ik dacht dat mijn vooral linkse vrienden begripvol zouden reageren, maar dat bleek niet het geval. Meestal houden ze ervan wanneer mensen uitkomen voor wie ze werkelijk zijn. 

In het begin leken ze ook nog open te staan toen ik zei dat ik ze iets belangrijks over mijzelf te vertellen had. Ze lachten begripvol, legden hun hand op mijn knie en zeiden: “Zeg maar Rogier, vertel ons wie je werkelijk bent.” En toen zei ik: “Ik denk dat ik een Forum-stemmer ben.” 

Ik heb nog nooit zo snel mensen van begripvol naar pure haat zien transformeren. Ik probeerde het nog te redden door te zeggen: “Oh, en ik ben ook gay.” Maar dat maakte het alleen maar erger. Als er iets is dat linkse mensen meer haten dan Forum-stemmers, dan zijn het Forum-stemmers die ook gay zijn.

Pim Fortuyn was niet de enige rechtse homo

Veel mensen kunnen niet omgaan met het idee van een ‘rechtse homo’. Ze nemen aan dat wanneer je gay bent dat je dan ook links moet zijn. En als je dat niet bent, dan moet je jezelf wel haten. 

Ik dacht dat ook ooit. Maar toen – zo’n tien jaar geleden inmiddels – werd ik voorgesteld aan een nieuwe collega op mijn werk, Tom heette hij. Tom was gay en rechts. 

Ik wist niet dat hij rechts was totdat Pride langs kwam, en ik tegen hem zei: “Hey Tom, ga je ook halfnaakt op een boot met een dildo zwaaien om te strijden voor homoacceptatie?” Hij keek me streng aan en zei: “Pride is voor flikkers Rogier. Ik ben geen flikker, ik ben een homoseksuele man.” Ik zal die woorden nooit vergeten. 

Tom liet me echte diversiteit zien. Hij liet me zien dat hoe je neukt dus niets hoeft te zeggen over hoe je denkt. Nu ik het zo herhaal, schaam ik me dat ik ooit anders dacht. Maar dankzij Pim Fortuyn had ik natuurlijk allang moeten weten dat rechts ook hartstikke gay kon zijn.

Minder Islam

Tom wilde trouwens ook minder Islam in Nederland. Omdat hij zich door Islamitische jongeren steeds onveiliger voelde en niet meer hand in hand met zijn vriend door Amsterdam durfde te lopen. 

Ik was toen nog te links om dat tot me door te laten dringen en wilde dat het gesprek eigenlijk zo snel mogelijk voorbij was. Nu zie ik in dat het helemaal niet racistisch of xenofobisch is om te wensen dat de mensen die hier komen in te prenten dat je lief mag hebben wie je wil. 

Dat het goed is dat wie hier naartoe komt, wordt verteld dat het belangrijk is om de taal te leren en de cultuur te begrijpen. Dat die cultuur het verdient om beschermd te worden. En dat gaat voor mij niet over het behouden van Zwarte Piet, maar juist over zaken als homoacceptatie en emancipatie. En ook over onze vrijheid om iedere God en profeet belachelijk te kunnen maken zonder met de dood bedreigd te hoeven worden. 

Ik wil bij deze Tom bedanken. Een rechtse homo die deze hetero hielp om uit de kast te komen.

Forumfoben

Het is niet makkelijk om open te zijn over het feit dat je op Forum voor Democratie stemt en ik stuit nog iedere dag op onbegrip van ‘Forumfoben’. 

De meest gehoorde reactie is: “Hoe kan je dat doen? ”Ik zeg dan altijd: “Het is heel simpel. Je gaat het stemhokje in en doet het gewoon. Jij kan het ook!” 

Het is een flauwe reactie omdat het een flauwe vraag is. Niemand durft inhoudelijk te worden. Ze weten ergens dat als ze dat doen, ze het met best veel dingen eens zullen zijn. 

Het coronabeleid, de vaccinatiedwang en lockdowns; dat mag allemaal nooit meer gebeuren. En de wapens die we sturen naar Oekraïne, daarmee zetten we onszelf wel op een pad naar een Derde Wereldoorlog en dat is toch echt heel slecht voor mens en milieu. 

Veel linkse mensen die ik ken zetten ook wel hun vraagtekens bij deze zaken, maar drukken dat liever weg. Omdat er geen linkse partij meer is die hier iets mee doet. Tot die tijd zou ik tegen deze mensen willen zeggen: stem gewoon rechts. Dat zal eng zijn en je vrienden en familie zullen je misschien niet meer willen zien. Maar weet wel dat ik, en Tom, onze handen op je knie hebben en je toefluisteren: ‘Het is okay. Je bent mooi.’ 

Dit is een opiniestuk van Rogier Kahlmann. Hij is comedian voor Hart voor Humor en organiseert Trigger Warning, Engelstalige politiek incorrecte comedyshows in Amsterdam en Weesp.


Hoofdafbeelding: ANP / Rob Engelaar – FVD Campagnetour Eindhoven