Auteur: Michiel Dubbeldam
Dat de Europese Unie is uitgegroeid tot een bureaucratisch en technocratisch monster is de meeste mensen genoegzaam bekend. Toch is voor veel mensen het verlaten van het statenverband, een Nexit, een stap te ver. Het zou onze handel en welvaart op het spel zetten, zo is de vrees. Niets is echter minder waar, de meest welvarende landen maken geen deel uit van de EU. Bovendien is doorgaan op de weg naar een EU-superstaat een peperdure keuze.
1. Nederland wordt misbruikt als melkkoe
Nederland behoort tot de grootste nettobetalers van de EU die totaal 27 lidstaten telt. Jaarlijks betalen we meer dan 10 miljard euro, waar we ongeveer 3 miljard euro voor terugkrijgen. Jaarlijks kost de EU ons dus 7 miljard euro.
Een gezin met twee kinderen betaalt per jaar ongeveer 1600 euro aan belastingen die louter en alleen bedoeld zijn om de EU-begroting te spekken. Dat is 400 euro per persoon. Met dit geld sponsort de EU de plannen van Frans Timmermans voor een klimaatneutrale dystopie, een Europees landbouwbeleid dat kleine, lokale boeren het leven onmogelijk maakt en – het meest schokkende — de gigantische salarissen van de verschillende eurocommissarissen. Zo krijgt opperbazin Von Der Leyen een niet misselijke 36.000 euro per maand als totale vergoeding voor haar bezigheden als voorzitter van het dagelijks EU-bestuur, de Europese commissie.
2. Nederlandse onderhandelaars verdedigen onze belangen niet
Nederland betaalt onder normale omstandigheden gigantische bedragen aan het federalistische EU-project. Hier blijft het echter niet bij. Sinds 2020 zijn er verschillende nieuwe uitgaven aan het al erg omvangrijke lijstje toegevoegd. Voorbeelden hiervan zijn het ondersteunen van de Turks-Cypriotische gemeenschap en het voldoen aan de doelen van ‘gender mainstreaming’ en ‘gender budgeting’.
Daarnaast is het EU-coronaherstelfonds in het leven geroepen. Dit fonds wordt voornamelijk betaald door de Noordelijke landen, waaronder Duitsland, Nederland, Denemarken en Zweden. De landen die hier vooral van profiteren zijn Portugal, Spanje, Griekenland, Roemenië en Italië.
De Nederlandse bijdrage aan het coronaherstelfonds is maar liefst 46 miljard euro. Hiervoor krijgt ons land een schamele 6 miljard terug die het alleen aan EU-hobby’s mag besteden.
Nederland levert dus een nettobijdrage van 40 miljard aan het herstelfonds, een historisch slechte deal die voor rekening van Rutte en Hoekstra komt. Daarnaast grijpt de EU drastisch in op de Nederlandse besluitvorming. Nederland wordt verplicht de hypotheekrenteaftrek en de fiscale voordelen voor zelfstandigen af te bouwen.
Wie denkt dat het hier bij blijft, is slecht geïnformeerd of hopeloos naïef. De EU gedraagt zich als Rupsje Nooitgenoeg en zal via belastingen op CO2, financiële transacties en plastic de benodigde fondsen ophalen om hun uiteindelijke doel van nog verdergaande machtscentralisatie te bewerkstelligen.
3. Handel is prima mogelijk buiten de EU
Zachte euroscepsis is in Nederland zeer gebruikelijk, Nederlanders vinden onze uitgaven aan de EU erg hoog en zijn in meerderheid tegenstander van een steeds machtiger Brussel. De EU is dus misschien niet altijd leuk, maar ze is wel hoogst noodzakelijk voor onze banen en onze welvaart, aldus demissionair premier Rutte.
Deze houding kan niet verder van de waarheid liggen. Dat handel drijven uitstekend mogelijk is zonder EU-bemoeienis bewijst sinds 2020 het Verenigd Koninkrijk. Dat land dreef nog nooit zoveel handel als vandaag de dag, zowel in absolute als relatieve cijfers.
Een korte berekening leert dat de Britse trade to GDP ratio, een ratio die gebruikt wordt om de handelsintensiteit van een bepaalde economie te beschrijven, nu ongeveer 69% bedraagt. In de recente geschiedenis is dit cijfer nooit in de buurt gekomen van de huidige 69%. De Britse handel is dus aanzienlijk hoger dan voor de Brexit en bevindt zich op het hoogste punt sinds deze handelsstatistieken worden bijgehouden.
Dit in tegenstelling tot alle doemberichten van experts die een ineenstorting van de handel voorspelden zodra het VK uit de EU zou stappen.
Voor onze handel met het VK geldt grosso modo hetzelfde. Zo is volgens het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek de export van producten van Nederlandse makelij naar het VK in 2023 30% hoger dan in 2015, dit is de handel waar het meest aan wordt verdiend. De export van zakelijke diensten ligt zelfs twee keer hoger dan voor het Brexit-referendum!
Volgens ditzelfde CBS is het ‘Verenigd Koninkrijk ondanks Brexit opgeklommen tot onze belangrijkste exportpartner’ op het gebied van diensten. Ook Zwitserland, Noorwegen en IJsland maken geen deel uit van de EU en zijn uitstekend in staat om handel te drijven en welvaart voor hun bevolking te creëren. Sterker nog; in al deze landen is het persoonlijk inkomen aanzienlijk hoger dan in Nederland. Zijn we misschien beter af buiten de EU dan in de EU?
Conclusie: vrede, veiligheid en voorspoed zijn uitstekend mogelijk zonder EU
De enige reden dat Nederland onderdeel is van de EU is de angst voor een economische neergang als gevolg van een Nexit. Deze angst is totaal onterecht, de meest welvarende landen van Europa zijn geen lid van de Europese Unie. En natuurlijk kunnen er op de korte termijn wat aanpassingsmoeilijkheden met papierwerk bij de grens zijn maar deze moeilijkheden zijn tijdelijk en kunnen snel worden opgelost.
Daarnaast zouden deze kosten moeten worden vergeleken met de kosten van het lid blijven van de EU. Deze zijn op dit moment al bijna 400 euro per persoon per jaar en zullen alleen maar verder stijgen. Ook leveren we veel soevereiniteit in, zoals het gebrek aan controle over onze eigen grenzen. Hierdoor ontstaat arbeidsmigratie die de lonen laag houdt en het innovatieve vermogen van bedrijven beperkt. Naarmate de EU steeds groter en groter wordt, zullen deze nadelen alleen maar verder toenemen.
De Britten laten zien dat er ook een andere optie is. Ze hebben de controle terug over hun eigen geld, hun eigen regels en hun eigen migratiebeleid, zoals Noorwegen, IJsland en Zwitserland, de meest welvarende landen van Europa, dit al jaren doen. Het is tijd om dit goede voorbeeld te volgen en Nederland weer vrij, soeverein en welvarend te maken.
Dit is een opiniestuk van Michiel Dubbeldam. Hij is student Economie en Bedrijfseconomie in Tilburg.
Hoofdafbeelding: ANP / Robin Utrecht – Den Haag, 7 mei 2023: Samen voor Nederland demonstreert tegen premier Rutte