Auteur: Paul Cliteur
“NPO zet trukendoos in om rechts te sarren voor verkiezingen”, schrijft Marit Nubé in het beste overzicht van de soapopera die de NPO had georganiseerd in het recente NOS Op 3-debat tussen Rob Jetten (D66) en Thierry Baudet (FVD).
De opzet was een ondervraging van de twee studiogasten door twee NPO-journalisten en dus links. Maar ook had men 6 jongeren gevraagd om kritische vragen te bedenken voor de gasten. Die 6 jongeren waren niet gerekruteerd uit de jongerenverenigingen van D66 en FVD (3 van elk bijvoorbeeld), maar zogenaamd lukraak uitgekozen. Het waren dus 6 tegenstanders voor Baudet.
Dat maakte niet uit overigens, want Baudet was uitstekend in staat die vragen te beantwoorden. Maar het meest hilarische was dat men bij de NPO een zorgvuldig uitgekozen wapen tegen de verrechtsing van Nederland had uitgeselecteerd in de vorm van een “non-binair” persoon met de naam Bram. Bram zou Baudet verantwoordelijk moeten maken voor de beweerdelijk agressieve reacties die Bram ten deel vielen op internet en in zijn omgeving “vanwege zijn identiteit”. Immers omdat Baudet niet gelooft in die non-binaire status zouden de agressieve reacties die Bram zegt te ontvangen de schuld zijn van Baudet.
Dat zit zo. Traditioneel bestaan er twee geslachten. Je bent man of je bent vrouw. Maar Bram wil, ondanks zijn snor of andere lichamelijke kenmerken, erkenning voor zijn identiteit als noch man, noch vrouw, en dat heet “non-binair”.
Of Baudet wel wist wat dat was, werd hooghartig ingezet? Maar dat bleek Baudet wel te weten. Hij geloofde alleen niet dat de non-binaire identiteit een basis heeft in de aard van de werkelijkheid. Je kan wel denken dat je geen man én geen vrouw bent. Je kan je wel “voelen” als non-binair. Ook heb je het recht zo te denken en het recht je zo te voelen. Maar je hebt niet het recht op te eisen dat een ander jouw nieuw gekozen identiteit erkent.
Baudet voelde uitstekend aan uit welke hoek de wind kwam en ook dat dit een opzetje was van de NPO om hem tot zogenaamd “schandelijke” of “walgelijke” uitspraken te verleiden. Die bleven uit. Baudet herhaalde dat niemand het recht heeft geweld te gebruiken tegenover de ander, ook niet de non-binaire ander.
Aanval mislukt. Er restte de presentatrice verder weinig anders dan Bram te gaan prijzen om de “moed” die hij had gehad om zijn vraag aan een landelijk politicus te stellen. Een voormalig NOS presentator probeerde de aandacht van het mislukte optreden van zijn woke-collega Bram af te leiden door hem als “jongere” te presenteren die “ontzettend knap” een persoonlijke vraag had durven stellen.
Tekst gaat verder onder de afbeeldingen.
Voor Jetten bleef vervolgens weinig anders meer over dan een algemene standaardriedel over hoe belangrijk het is dat iedereen zichzelf kan zijn. De zorgvuldig georganiseerde aanval was echter duidelijk mislukt. Bram en de presentatoren hadden Rob niet het inkoppertje kunnen leveren wat hem was voorgespiegeld. Baudet hield keurig zijn gezicht in de plooi en nam het standpunt in dat elk weldenkend mens zou innemen: dat het heel erg is als Bram agressie ervaart in zijn leven, dat daarvoor geen enkele rechtvaardiging bestaat, maar ook dat dit niet impliceert dat hij alles wat Bram maar kan bedenken over zijn identiteit en over hoe de wereld in elkaar zit, voor zoete koek moet slikken.
Ondertussen bleken de kijkers ook over “Google” te beschikken en arme Bram blijkt dan heel wat minder zielig en hulpeloos te zijn dan hij in het NPO-toneelstukje moest worden gecast. Een agressieve woke-activist die Baudet al op 14-8-2022 op Twitter voor “nazi” en “fascist” had uitgemaakt en verder ook een journalist die heel goed zijn zegje kan doen. Nu niet dus. Jammer voor de NOS, voor de NPO, voor Rob en voor Bram.
Paul Cliteur (geb. 1955) heeft 40 jaar rechtswetenschap gedoceerd aan de Universiteit Leiden, de laatste 20 jaar als hoogleraar. Tevens was hij 7 jaar hoogleraar filosofie aan de Universiteit van Delft. Hij heeft ongeveer 30 promovendi begeleid, ongeveer 30 boeken geschreven en geredigeerd naast vele opiniestukken voor Nederlandse kranten. Hij zal de komende tijd elke twee weken een column schrijven voor ON! Paul Cliteur is lijstduwer voor FVD bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023.
Hoofdafbeelding: Schermafbeelding van uitzending NOS op 3