Achtergronden & opinie

Raisa’s wintercolumn: ‘Verdedig de Nederlandse traditie: steek vuurwerk af!’

Raisa’s wintercolumn #2

Het is vandaag 31 december 2023. Alweer de laatste dag van dit jaar. En wát voor een jaar. Ik kijk terug op een prachtig 2023 met veel mooie momenten – waarvan het nieuws dat Ongehoord Nederland definitief in het publieke bestel mag blijven voor mij persoonlijk toch wel een van de absolute hoogtepunten was. 

Traditiegetrouw moet het jaar natuurlijk goed worden afgesloten. Een van de beste manieren om dat te doen is voor mij het eten van een van de vele oud-Hollandse lekkernijen die zo kenmerkend zijn voor oud en nieuw: oliebollen, appelflappen, appelbeignets. Heerlijk! 

Wat voor mij ook onlosmakelijk met oud en nieuw verbonden is, is het afsteken van vuurwerk. Als kind keek ik altijd enorm uit naar het ‘afsteken’ van dat ene sterretje na een lange avond opblijven. Ik was niet de enige: de broertjes van mijn vriendinnen, mijn neven en vrienden in de klas spaarden vaak maandenlang om zo veel mogelijk vuurwerk te kunnen kopen. 

De aanval op tradities

Het afsteken van vuurwerk met oud en nieuw, oorspronkelijk bedoeld om boze geesten te verdrijven, is een van de vele tradities die ons land rijk is. Helaas moet ik concluderen dat het tegenwoordig ook traditie is geworden om alle leuke dingen, die zo kenmerkend zijn voor Nederland, te (willen) verbieden. Zo heeft de woke-elite, die zelf zegt te strijden tegen iedere vorm van vermeend onrecht en vermeende onderdrukking, de aanval geopend op Zwarte Piet. De kindervriend zou zogenaamd ‘racistisch’ zijn. Elkaar een fijne Kerst wensen is ook uit den boze, want verwijst naar onze christelijke cultuur en is daarom ‘niet inclusief’ of ‘kwetsend voor moslims’. En het mag dus geen verrassing zijn dat het afsteken van vuurwerk de laatste jaren ook steeds meer verdacht wordt gemaakt. 

Laat ik duidelijk zijn: het benoemen van de risico’s van vuurwerk is van alle tijden. Ik herinner me de reclame in mijn jeugd op televisie nog goed: “je bent een rund als je met vuurwerk stunt”. Ik denk dat iedereen de foto’s van verminkte handen en missende ogen nog wel voor de geest kan halen. De boodschap was altijd: er zitten risico’s aan het afsteken van vuurwerk. En, in tegenstelling tot wat u misschien denkt, vind ik dat ook niet per se een slechte boodschap. Het is niet geheel onwaar dat vuurwerk gevaarlijk kan zijn als je er onverantwoord mee omgaat – zoals dat eigenlijk voor vrijwel alle dingen in het leven geldt. 

De afgelopen jaren zijn die op zichzelf zinnige waarschuwingen echter langzaam overgegaan in regelrechte angstpropaganda. Vuurwerk is levensgevaarlijk! En uiteraard mag ook niet ontbreken: vuurwerk is slecht voor het milieu! De ene na de andere “expert” mag zijn verhaaltje komen afsteken, met allemaal dezelfde boodschap: vuurwerk moet per direct verboden worden. 

Richting een globalistische superstaat

Zo kan het afsteken van vuurwerk zich voegen bij het inmiddels lange lijstje van dingen die vroeger doodnormaal waren, maar nu steeds meer onder druk komen te staan. En ik denk niet dat dat toevallig is: de woke-elite wil alles dat gezellig is, alles dat leuk is, alles dat verbroedert en ons als Nederlanders bindt, verbieden. Nederland moet opgaan in een globalistische heilstaat en in de globalistische heilstaat bepaalt de overheid voor ons wat wij wel en niet mogen. In de globalistische heilstaat is de overheid er om voor ons een vuurwerkshow te organiseren waar we dan naar mogen kijken. Zelf iets ondernemen, zelf vuurwerk afsteken – onze eigen tradities in ere houden: absoluut geen sprake van! 

De gevolgen hiervan zijn inmiddels duidelijk. Tijdens de jaarwisseling van 2021 naar 2022 werd voor het eerst een algeheel vuurwerkverbod ingevoerd. Middenin coronatijd – u weet wel, corona, dat levensgevaarlijke killervirus dat het zogenaamd rechtvaardigde dat we maandenlang werden opgesloten in onze huizen – kon de zorg immers niet nóg verder worden belast. Het gaf het startsein van steeds meer lokale vuurwerkverboden in de jaren die volgden. Vorige jaarwisseling was er in twaalf gemeenten een algemeen vuurwerkverbod van kracht. Dit jaar voerden zestien gemeenten een dergelijk verbod in. En daar blijft het niet bij: er wordt flink gelobbyd voor een algemeen landelijk vuurwerkverbod. 

Woke-elite

Misschien haalt u uw schouders ervoor op. Denkt u: ach, wat maakt het uit als er geen vuurwerk meer wordt afgestoken? Hoewel die houding begrijpelijk is, is het wel juist die houding die ervoor heeft gezorgd dat steeds meer Nederlandse tradities langzaamaan verdwijnen. Zeker omdat de activisten, vergezeld door de woke-elite, die onze tradities willen afbreken wél enorm fanatiek en overtuigd van hun zaak zijn. 

Laat ik één ding benadrukken: het is niet het vuurwerk, maar het is die woke-elite die het vuurwerk wil verbieden die het echte gevaar vormt voor ons land. Dus laten we leren van hetgeen in het verleden heeft plaatsgevonden rondom Zwarte Piet en Kerst en de traditie van het afsteken van vuurwerk met hand en tand verdedigen. Het afsteken van vuurwerk hoort bij Nederland. En daar mogen we trots op zijn. Sterker nog, daar móéten we trots op zijn. Het is die trots, die rechte rug, die zorgt dat de woke-elite geen kans maakt.

Ik wens u allen een goede jaarwisseling en een gezond en voorspoedig 2024!

Raisa Blommestijn is jurist en filosoof. Ze promoveerde op een proefschrift over de Weimarrepubliek en het verval van de democratische staatsvorm. Sinds augustus 2022 presenteert ze Ongehoord Nieuws. In de winterstop van het opinieprogramma schrijft ze iedere week over wat haar bezighoudt en wat haar opvalt in de maatschappij.

Hoofdafbeelding: ANP / Jeffrey Groeneweg – Maasdam 1 januari 2023: Vuurwerk in de wijk.