Achtergronden & opinie

Vechten voor Oekraïne is onacceptabel

Raisa’s wintercolumn #6

Het zal voor de meesten van jullie geen geheim zijn dat ik de politieke situatie in Zweden goed volg. Ik heb er tijdens de coronaperiode bijna negen maanden gewoond als ‘COVID-vluchteling’ op zoek naar vrijheid en heb er nog steeds een aantal goede vrienden wonen die ik regelmatig opzoek. Meestal praten we, behalve over de dagelijkse dingen, over de omvolking door massa-migratie en opkomst van de rechtse Zweden Democraten, maar ook steeds meer over een dreigende oorlog met Rusland.

Dat laatste kan geen verrassing heten: de Zweedse legertop heeft haar bevolking expliciet opgeroepen om zich mentaal voor te bereiden op een oorlog met het grootste land ter wereld. Het leidde tot een storm van ophef in het land waarna de discussie losbarstte of de oorlogsdreiging nu wel of niet reëel is. Mijn Zweedse vrienden gaan er, in afwachting van eventuele toetreding van Zweden tot de NAVO, vanuit dat zij een duidelijk doelwit kunnen vormen voor Poetin als Zweden daadwerkelijk tot het militaire samenwerkingsverband toetreedt. Ze maken zich grote zorgen.

Oorlog met Rusland?

De berichten uit Zweden staan niet op zichzelf. Terwijl u en ik na het losbarsten van de strijd in Israël steeds minder leken te horen over de oorlog in Oekraïne klonk sinds eind december ook vanuit de Nederlandse legerleiding de roep op voorbereiding op een eventuele oorlog met Rusland. 

Niet echt verbazend, als je het mij vraagt. Nederland heeft zich zeer actief en intensief met de strijd in Oekraïne bemoeid. Niet alleen wapperden de Oekraïne vlaggen ferm op diverse regeringsgebouwen en op de gevels van menig deuger thuis, ook levert Nederland wapens en maakt ons land enorme smakken geld over aan het land. Ik zei gister nog tegen mijn Zweedse vrienden dat Nederland zich eigenlijk gedraagt alsof het al in oorlog is met Rusland. Hoewel demissionair minister-president Rutte zelf de trekker niet overhaalt en demissionair minister Ollongen nog niet op het front gesignaleerd is, voeren ze feitelijk wel degelijk indirect oorlog tegen Poetin. 

Naar mijn mening is dat op zichzelf al volstrekt onacceptabel. Oekraïne is geen lid van de NAVO. Oekraïne is ook geen lid van de Europese Unie. En hoewel “onze” oorlogszuchtige leiders dat maar wat graag zouden zien veranderen, is de oorlog in Oekraïne hiermee absoluut niet de onze. Ik herhaal: de oorlog in Oekraïne is absoluut niet de onze! 

Herinvoering dienstplicht

En dat moet vooral zo blijven. Ik kan u namelijk dit verzekeren: als dat verandert, kan uw zoon, broer, man, vriend of neef namelijk zo maar worden uitgezonden naar Oekraïne of een onderdeel van een nieuw ‘oostfront’ om daar te vechten tegen de vijand van onze zelfbenoemde elite. 

Hoe realistisch die kans is, bleek afgelopen week wel weer toen in het nieuws kwam dat Defensie werkt aan een verplichte vragenlijst voor Nederlandse zeventienjarigen. Op papier is dit om te peilen hoe veel animo er is voor een verplicht dienstjaar, maar iedereen met een functionerend brein snapt uiteraard dat dit niet los gezien kan worden van het oorlogszuchtige gedrag van Rutte en zijn globalistische maatjes. De geesten worden rijp gemaakt voor de herinvoering van de dienstplicht!

Hun strijd

Het is werkelijk onbegrijpelijk dat ook maar iemand in dit land die geen financiële of zakelijke belangen heeft bij een oorlog met Rusland – zoals Rutte en co – er ook maar over na zou denken om te gaan vechten in Oekraïne. Ik vraag me af waar je dan überhaupt voor vecht. Voor de acteur en president Volodymyr Zelensky? Voor een totaal corrupt land dat voor een deel zelf graag bij Rusland wil horen? Of voor ‘onze’ linkse beau monde die straks onder het genot van een koud alcoholvrij biertje en lekker veganistisch biefstukje toekijkt hoe het aantal Nederlandse gesneuvelden oploopt? 

Ik hoop dan ook dat de boodschap vanuit onze zeventienjarigen en vanuit onze hele maatschappij is: stik erin. Laat Rutte, Ollongren en hun oorlogszuchtige Europese vriendjes als Commissievoorzitter van de Europese Unie Ursula von der Leyen zelf maar lekker naar het Oosten trekken om daar hun strijd tegen Vladimir Poetin te voeren. Dat is het namelijk: hun strijd, niet die van ons en niet die van Nederland.


Raisa Blommestijn is jurist en filosoof. Ze promoveerde op een proefschrift over de Weimarrepubliek en het verval van de democratische staatsvorm. Sinds augustus 2022 presenteert ze Ongehoord Nieuws. Deze winter schrijft ze elke week over wat haar bezighoudt en wat haar opvalt in de maatschappij.

Dit was voorlopig haar laatste column. Vanaf aanstaande dinsdag is Ongehoord Nieuws weer terug.

Afbeelding: ANP / Jeroen Jumulet – Soesterberg 04 mei 2023: President Zelensky en minister Ollongren bezoeken militaire basis