Persberichten & Juridisch

Ongehoord Nederland komt met kinderprogramma over Zwarte Piet

Omroep Ongehoord Nederland komt dit najaar met een programma over de grootste kindervriend uit de Nederlandse geschiedenis: Zwarte Piet. Een avontuur vol pret en ontdekkingen, speciaal voor kinderen tussen 3 en 9 jaar.

Voorzitter Arnold Karskens is enthousiast over de terugkeer van de zwart geschminkte jeugdheld:

“Door de woke cancel cultuur is het klassieke kinderfiguur de laatste jaren verbannen van de televisie en het straatbeeld. Met zijn terugkeer in een film beantwoordt ON! de gevoelens van vele Nederlanders, jong en oud. Zwarte Piet hoort bij Nederland als tulpen en kaas.”

Met racisme heeft de donkere knecht van Sinterklaas niets te maken, volgens Karskens:

“Zwarte Piet stamt af van een mythologisch figuur dat al duizenden jaren in de Europese samenleving vruchtbaarheid en overwinning op de dood symboliseert.”

Problemen met de NPO, die Zwarte Piet heeft uitgefaseerd ten gunste van de roetveegpiet en ON!-pogingen voor een Zwarte Pieten programma tot nu toe steeds tegenhield, verwacht Karskens nu niet:

“Wij als omroep gaan over de inhoud van onze programma’s en respect voor cultuur en tradities behoort tot één van onze pijlers. Voor de NPO heeft het tonen van een écht Zwarte Pietenprogramma het voordeel dat ze zo voldoet dan aan de steeds luidere roep om pluriformiteit.”