Achtergronden & opinie

Microchip als corona-vaccinatiebewijs, de nieuwe realiteit?

Het Zweedse bedrijf Dsruptive Subdermals heeft een microchip ontwikkeld dat het corona-vaccinatiebewijs kan opslaan. De microchip met de grootte van een korrel rijst kan onder de huid in de onderarm worden geplaatst. Het voordeel, zo zegt de ontwikkelaar, is dat de chips lang mee gaan en de geïnjecteerde geen smartphone of vaccinatiebewijs op zak hoeft te hebben in een QR-samenleving. Al zesduizend Zweden hebben ervoor gekozen om de chip te laten implanteren. 

Bankpasje

De microchip is al langer in ontwikkeling voor andere toepassingen, zoals het bewaren van medische gegevens als genetische aandoeningen of allergieën. Zo is direct alle relevante informatie beschikbaar als iemand bewusteloos in een ziekenhuis belandt. Ook kan de microchip worden gebruikt om met de trein te reizen. In plaats van een bankpasje te scannen, scant de passagier zijn microchip die dezelfde informatie bevat.

De precieze locatie van de drager kunnen de microchips niet bijhouden, ze hebben namelijk geen eigen batterij of stroomvoorziening om een signaal uit te zenden. Een GPS-tracker is het dus niet. Wel kan in principe iedereen die een smartphone met de juiste app heeft de data inzien als bekend is waar het kleinood zich ongeveer onder huid bevindt. De chips maken gebruik van standaard NFC technologie (Near-Field Communication), dezelfde technologie waarmee je met je bankpas contactloos kunt betalen.

Complottheorie

Het blijft opmerkelijk dat microchips nu als corona-vaccinatiebewijs kunnen worden gebruikt. Onderzoeksbureau Kieskompas heeft in de zomer van 2020 in opdracht van de krant Trouw een enquête uitgevoerd met de vraag hoe waarschijnlijk het is dat met de vaccinatie ook een chip bij mensen wordt geïmplanteerd om ze zo permanent te kunnen volgen. Van de Nederlanders heeft 5,6% deze stelling toen als geloofwaardig bestempeld, bij PVV- en SGP-stemmers ligt dit percentage op meer dan 20%. Een verschil is wel dat de Zweedse chips niet zonder medeweten van de ontvanger worden geïmplanteerd, en geen traceerfunctie hebben. 

FVD-Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren heeft op 17 november 2021 gewaarschuwd dat ‘complottheorieën’ realiteit kunnen worden. De QR-samenleving en de noodzaak van een derde prik zijn lang voor onmogelijk gehouden en in Oostenrijk is de vaccinatieplicht inmiddels een feit.