In Nederland is op vrijdag een eerste geval van apenpokken vastgesteld. Deze ziekte kwam voorheen bijna uitsluitend in Afrika voor, maar nu lijkt het zich plots in zeer korte tijd te verspreiden over voornamelijk Westerse landen. De symptomen zijn koorts, rillingen en uitslag op het hele lichaam. Opvallend is dat over een uitbraak van dit virus vanaf vorig jaar maart uitgebreid werd gefantaseerd door twee partijen die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben.
Te weten: De non-profitorganisatie ‘Nuclear Threat Initiative’ (NTI) dat nucleaire en biologische dreigingen aan de kaak stelt (en daarvoor riante donaties van de Bill & Melinda Gates Foundation ontvangt), en het forum ‘Munich Security Conference’ (MSC) dat op zijn beurt internationale veiligheidskwesties met en door hooggeplaatste politici uit bijna honderd landen bespreekt.
270 miljoen doden
Het scenario dat gebruikt werd was een globale pandemische situatie waarbij een enorme uitbraak was van het apenpokkenvirus. In anderhalve jaar leidde dit fictief tot 3 miljard geïnfecteerden en 270 miljoen doden wereldwijd. De oorzaak bleek een terroristische aanslag die in een laboratorium was voorbereid, met onvoldoende toezicht. Om die reden zijn er aanbevelingen gegeven.
WHO
Het rapport draagt voor dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de bevoegdheid moet krijgen om een mondiale alarmsysteem voor zulke virussen in te stellen. Hiermee kan de WHO bepalen dat nationale regeringen snel besluiten zouden moeten nemen om een epidemie tegen te gaan.
Ook vaccinactivist Bill Gates opperde vorig jaar dat er een ‘Pandemic Task Force’ moet komen om ‘bioterroristen’ te bestrijden. Hij gaf tevens een voorbeeld met het pokkenvirus. ‘’Het zal ongeveer een miljard dollar per jaar kosten om een Pandemic Task Force op WHO-niveau op te richten,’’ stelde de oprichter van Microsoft.
Apenpokken
Apenpokken is een virus dat van dier kan worden overdragen op mensen. Het kwam tot nu toe doorgaans voor in Centraal-Afrika. Dit apenpokkenvirus is verwant aan het pokkenvirus, dat een van de meest dodelijke ziektes in de menselijke geschiedenis was, totdat het uitgeroeid werd verklaard in 1980. De honderd jaar daarvoor heeft het virus aan 500 miljoen mensen het leven gekost. Veel media en hun experts zijn op zoek naar de oorsprong van de variant van deze gevaarlijke ziektemaker.
Het opmerkelijke is dat de besmette personen met apenpokken in het Westen niet onlangs in Afrika zijn geweest. Ook bijzonder is dat het apenpokkenvirus krèk uitbreekt de week voordat Nederland akkoord gaat met grote wijzigingen in de International Health Regulations (IHR) die de WHO enorm veel macht geeft bij het uitbreken van een pandemie. De vraag is of we weer te maken krijgen met een angstcampagne, zoals we die voorgeschoteld kregen tijdens de coronacrisis.
We zullen het binnenkort weten.