Op dinsdag 8 juli jl. interviewde Ongehoord Nederland de Iraanse ambassadeur in Nederland, de heer Hadi Farajvand. In een lang vraaggesprek laat de ambassadeur zich uitgebreid uit over de ontwikkelingen rondom het Iraanse atoomprogramma, de Israëlische en Amerikaanse aanvallen op Iran en de gevolgen daarvan. Volgens de ambassadeur zijn de Iraanse nucleaire installaties zwaar beschadigd door de aanvallen, en is het onduidelijk hoe lang het duurt om de aangerichte schade te herstellen.
Dat het Iraanse atoomprogramma bedoeld zou zijn voor het ontwikkelen van een atoombom, wordt door de ambassadeur stellig ontkend. Volgens hem leidt een atoombom niet tot de veronderstelde afschrikking, en is het ontwikkelen van massavernietigingswapens strijdig met islamitische principes, omdat het geen onderscheid maakt tussen burgers en militairen.
De ambassadeur spreekt zijn teleurstelling uit over het uitblijven van een krachtige Nederlandse veroordeling van deze unilaterale aanvallen op Iran. “Nederland is de hoofdstad van het internationaal recht. Juist van Nederland verwachten we dat het zich krachtig uitspreekt tegen schendingen van het internationaal recht, zoals nu het geval is met de VS en Israël.” Dat Nederland de Israëlische aanvallen op Iran niet heeft veroordeeld, komt volgens Farajvand doordat Nederland zijn buitenlandbeleid coördineert met de Europese Unie. En ook omdat Nederland nog steeds ‘een goede relatie’ heeft met de VS en Israël, ‘ondanks de genocide en aanvallen op Palestijnen in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever’.
“Helaas horen we nog steeds dat Nederland reserveonderdelen levert voor F-35-gevechtsvliegtuigen. Deze zijn het belangrijkste middel dat de Israëliërs inzetten voor het bombarderen van Palestijnen, en ook van Iran,” aldus Farajvand.
Het huidige staakt-het-vuren in de oorlog met Iran is er volgens Farajvand gekomen op initiatief van Israël en de VS. “Wij hebben niet om een staakt-het-vuren gevraagd, omdat we de oorlog niet zijn begonnen. Wij hebben van meet af aan gezegd dat als Israël en de VS stopten met het bombarderen van Iran, wij ook meteen zouden stoppen. Toen Iran uit zelfverdediging Israëlische militaire doelen begon te bombarderen, merkten ze dat ons vermogen om terug te slaan vrijwel onaangetast was gebleven. Ze herzagen daarom hun strategie en vroegen om een staakt-het-vuren.”
Farajvand laat zich in het interview lovend uit over de joodse gemeenschap in Iran. De graven van joodse Iraniërs die vochten in de oorlog tegen Irak, getuigen volgens de ambassadeur van de loyaliteit van joodse Iraniërs aan hun vaderland. “We hebben niet de indruk dat veel Joodse mensen achter het Israëlische beleid staan. Integendeel, op diverse plekken gingen joden de straat op om te demonstreren tegen Israëls discriminatoire en genocidale praktijken in Gaza en Palestina.”