Achtergronden & opinie

Ophef over EU-vlag op Arc de Triomphe in aanloop naar Franse presidentsverkiezingen

De Franse presidentsverkiezingen vinden pas plaats op 10 april, maar de twee grote tegenstanders van de huidige Franse president Emmanuel Macron laten in het nieuwe jaar meteen flink van zich horen. Marine Le Pen (Rassemblement National) en Valérie Pécresse (Les Républicains) zijn allebei niet te spreken over een EU-vlag die wapperde onder een iconisch Frans bouwwerk, de Arc de Triomphe in Parijs.

Op 31 december 2021 plaatsten de Franse autoriteiten de EU-vlag onder de ereboog. Deze actie was bedoeld om het zes maanden durende Franse voorzitterschap van de Raad van de EU in te luiden.

Provocatie

Marine Le Pen, een van de uitdagers van Macron, was woedend omdat de EU-vlag de Franse vlag verving. ‘’Dit is een provocatie jegens iedereen die ooit voor Frankrijk heeft gevochten’’, zei Le Pen. 

Valérie Pécresse, een andere presidentskandidaat, beschuldigde de Franse overheid van het ‘’wissen van de Franse identiteit’’. Ze eiste om de Franse vlag terug te plaatsen, want dat ‘’verdienen de Franse soldaten die hun leven hebben gegeven voor de Franse vlag’’.

De Franse keizer Napoleon Bonaparte gaf in 1806, na de gewonnen slag bij Austerlitz, de opdracht voor de bouw van bijna 50 meter hoog aan de Champs-Élysées. Na de Eerste Wereldoorlog werd onder het nationale monument tevens het Graf van de onbekende soldaat aangelegd.

Massale bijstand

Marine Le Pen en Valérie Pécresse gelden volgens huidige peilingen, naast Eric Zemmour, als belangrijkste uitdagers van de huidige Franse president Emmanuel Macron. Kort na de ophef en woede van de beide vrouwelijke presidentskandidaten, die massale bijstand ontvingen, is de EU-vlag weggehaald. Clément Beaune, Franse staatssecretaris voor Europese Zaken, ontkent echter dat de verwijdering van de EU-vlag te maken heeft met de kritiek.

Na de verwijdering van de EU-vlag tweette Le Pen trots dat dit een grote patriottische overwinning is aan het begin van 2022. Ze bedankt alle liefhebbers van Frankrijk voor hun geluid om Macron op zijn vingers te tikken. 

De strijd om het Élysée is begonnen.