Achtergronden & opinie

Ontevredenheid over Joe Biden bereikt recordhoogte

Een populariteitspeiling van CNBC/Change Research toont dat 56% van de Amerikanen ontevreden is met hun leider Joe Biden. Dit is een nieuw record voor de president van de Democratische Partij die bijna een jaar in functie is. Het volk is vooral ontevreden over het economisch beleid van Biden.

Economie
Doorgaans is de economie van de VS ijzersterk, maar toont nu barstjes met een hoge inflatie van 6.8%. Van de ondervraagden is 60% ontevreden over het economisch beleid van Joe Biden. Nog iets specifieker is 72% teleurgesteld over het onvermogen van de Amerikaanse president om prijsstijgingen tegen te gaan.

De 46e president van de Verenigde Staten dankt zijn krimpende populariteit aan meer minpunten. 

Corona
55% van de Verenigde Staten vindt dat Biden de coronapandemie slecht aanpakt. Een opvallende uitslag want in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 fulmineerde Joe Biden dat er maandelijks meer doden vielen aan het coronavirus dan aan de Tweede Wereldoorlog en de terreuraanslagen op 11 september 2001. ‘’Dat is misschien acceptabel voor Trump, maar niet voor mij.”

De Verenigde Staten tikten gisteren meer dan een miljoen coronabesmettingen aan, een wereldrecord. Onder Donald Trump was het record 306.274 besmettingen op een dag. Er zijn inmiddels bijna evenveel Amerikanen overleden aan het coronavirus onder Biden, met vaccins ter beschikking, dan onder Trump, zonder vaccins.

De ontevredenheid van de meerderheid over de corona-aanpak kan overigens zowel betekenen dat de Amerikanen een strenger of juist een soepeler beleid willen. 50% vindt dat het Witte Huis te ver is gegaan in het coronabeleid en 24% stelt dat Biden strenger moet zijn.

Tussentijdse verkiezingen
De slechte populariteitscijfers zijn slecht nieuws voor de Amerikaanse president Biden, die in november van dit jaar te maken heeft met tussentijdse verkiezingen. Met zulke tegenvallende cijfers is de kans aanwezig dat zijn Democratische partij haar kleine meerderheid verliest in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

Vorig jaar in april 2021 was nog 49% van de Amerikanen ontevreden met de Amerikaanse president. Dit cijfer groeide in september naar 54%, kort na de vernedering in Afghanistan. De huidige peiling laat zien dat het aantal mensen dat ontevreden is met Joe Biden gestaag is gegroeid naar 56%. 

De opiniepeiling van CNBC/Change Research is gehouden tussen 17 december en 20 december. De resultaten zijn gisteren gepubliceerd.