Achtergronden & opinie

Brusselse bureaucraten veroorzaken woede bij Nederlandse tattoowinkels

Nederlandse tatoeëerders zitten met de handen in het haar door nieuwe EU-regelgeving die het gebruik van de huidige inkt grotendeels verbiedt. ‘’Dat gaat ons veel omzet kosten.’’

Nieuwe inkt

De Europese Commissie verplicht dat tattoospecialisten alleen de toegestane inkten mogen gebruiken. ‘’Jullie hebben ruim een jaar de tijd gehad om aan te passen.’’

Verschillende tattoowinkels geven aan dat de alternatieven voor de huidige inkt nog niet voldoende beschikbaar zijn. ‘’We kunnen ons niet aanpassen als er geen alternatieven zijn! Er is letterlijk geen enkele inkt ergens te krijgen,’’ zegt Sammy Roxanne van 2toneTattoo&Piercing uit Lelystad tegen Ongehoord Nederland.

Daarnaast zegt ze dat veel klanten al tattoos hebben die nog niet afgerond zijn. Die kunnen nu niet meer verder afgemaakt worden door het inktverbod.

‘Gevaarlijke chemicaliën’

Op 14 december 2020 kondigde de Europese Commissie aan dat er beperkingen komen voor bepaalde azokleurstoffen, aromatische aminen, polycyclische aromatische koolwaterstoffen, metalen en methanol in inkt. Volgens Eurocommissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij Virginijus Sinkevičius bevat de huidige inkt stoffen die huidirritatie en kanker kunnen veroorzaken.

Chris Courtens van Sweet Memory Tattoo te Maastricht zegt dat ze in haar 20 jaar ervaring nog nooit iemand is tegengekomen met kanker of huidirritatie door haar tattoos. ‘’De EU weet niet waar ze het over heeft.’’

‘’Het feit dat de EU het onmogelijk voor tatoeëerders maakt, komt omdat ze niet weten hoe de industrie werkt.’’

Volgens Corina van Duin, die werkt bij Josche Tattoo en Piercing in Sittard, zijn er in 15 jaar slechts drie klanten teruggekeerd met huidklachten. ‘’Die zijn allemaal hersteld,’’ stelt ze gerust.

Van Duin is vooral teleurgesteld in de media die de gevaarlijkheid van tattoos overmatig uitvergroten, terwijl de focus zou moeten liggen op de illegale tattooshops.

Illegale tattoos

Alle drie de tattoowinkels geven aan dat de EU het risico vergroot dat mensen naar illegale plekken gaan voor hun tattoos. ‘’Hier loop je eerder kanker op dan in keurige winkels die zich netjes aan de regels houden.’’

Terwijl de legale tattooshops de afgelopen twee jaar regelmatig in lockdown zitten en veel omzet mislopen, kunnen de illegale winkels, ondanks een gebrek aan hygiëne, openblijven. ‘’Het zijn broodrovers,’’ aldus Chris Courtens.

De Limburger voegt eraan toe dat in eten ook veel schadelijke stoffen zitten die niet worden aangepakt, maar de tattoo-industrie is de dupe.