Achtergronden & opinie

De media focussen op zwarte slachtoffers VS, maar wat is de realiteit?

Wie het nieuws uit Amerika volgt, krijgt het idee dat vooral zwarte Amerikanen worden gedood door blanken. Zo krijgt de recente veroordeling van drie blanke mannen voor de moord op de zwarte Ahmaud Arbery in de Amerikaanse staat Georgia veel media-aandacht. 

Door het selectieve en eenzijdige uitlichten van deze zaken, creëren de media een vertekend beeld van de realiteit. 

De feiten op een rijtje.

Veroordeling

Om de realiteit blank versus zwart te zien, moeten we de misdaadstatistieken bekijken. De Amerikaanse federale politiedienst FBI houdt data bij van alle moorden, inclusief het ras van dader en slachtoffer. Daaruit blijkt direct dat de meeste daders en slachtoffers tot dezelfde etniciteit behoren. 

In de Verenigde Staten werden in 2021 meer dan 21.000 mensen gedood. Zo’n 90% van de zwarte slachtoffers is gedood door een zwarte dader. Bij blanke slachtoffers is de dader in 80% van de gevallen ook blank. Maar, bij meer dan 15% van de blanke slachtoffers is de dader zwart. 

Zwarte Amerikanen zijn sterk oververtegenwoordigd in de misdaad. Alhoewel zwarte Amerikanen 13% van de bevolking vormen, zijn ze verantwoordelijk voor meer dan de helft van de moord en doodslag in de Verenigde Staten. Wat ook wordt verzwegen is dat er tweemaal zoveel blanke Amerikanen worden gedood door zwarte Amerikanen, dan andersom. 

Veel aandacht blank versus zwart 

Ahmaud Arbery was op 23 februari 2020 aan het joggen toen hij geconfronteerd werd door de McMichaels, vader en zoon. Travis McMichael, de zoon, ging met zijn shotgun in de hand op Arbery af. Na een fysieke strijd viel er een schot, en lag Arbery dood op straat. Een verschrikkelijke gebeurtenis. Zowel Travis, zijn vader, als ook de buurman die deelgenomen had aan de achtervolging van Arbery, zijn nu veroordeeld. De McMichaels kregen een levenslange gevangenisstraf, zonder kans op voorwaardelijke vrijlating. Ook de buurman werd tot levenslang veroordeeld, maar hij heeft nog wel kans op voorwaardelijke vrijlating.   

De dood van George Floyd op 25 mei 2020 werd wereldwijd groot uitgelicht, met een constante focus op het feit dat de betrokken agent Chauvin blank is, en Floyd zwart. Chauvin werd veroordeeld tot 22,5 jaar cel. 

Weinig aandacht zwart versus blank 

Tijdens de protesten in Washington D.C. op 6 januari 2021 werd de blanke Ashli Babbitt doodgeschoten door de zwarte agent Michael Byrd tijdens de bestorming van het Capitool. De vrouw vormde geen gevaar, had geen wapen, en viel de agent niet aan. Er was geen reden voor de agent om haar neer te schieten. Toch was er nauwelijks persaandacht en kwam er geen rechtszaak, er volgden zelfs geen interne sancties. 

Toen 21 november 2021 een auto inreed op een kerstparade in de stad Waukesha met als gevolg zes doden, werd deze gebeurtenis gerapporteerd door de media. Wat de media veelal weg lieten was dat de auto bestuurd werd door een zwarte man die op Facebook had opgeroepen om geweld te plegen tegen blanken. 

Op 15 november 2021 werd de 14-jarige blanke Ryan Rogers vermoord door de zwarte Semmie Williams. De politie gaat ervan uit dat de moord op Ryan Rogers raciaal gemotiveerd was. 

De Nederlandse media bleven bij deze blanke slachtoffers opvallend stil.