Achtergronden & opinie

Overleden voorzitter Europees Parlement krijgt veel kritiek

Er is veel kritiek op het politieke beleid van de overleden voorzitter van het Europees Parlement, David Sassoli. Wybren van Haga (BVNL) vindt dat Sassoli’s beleid van open grenzen tot meer doden leidt en Thierry Baudet (FVD) ziet zijn viering van de coronapas als ‘overwinning voor EU-integratie’ als bewijs dat er een spel wordt gespeeld. 

Immigratie
Wybren van Haga (BVNL) is kritisch over het idee van Sassoli om in EU-verband massaal migranten te gaan redden op de Middellandse Zee: ‘’Natuurlijk gaan dan meer mensen verdrinken, omdat meer mensen zullen komen.’’ De voorman van BVNL roept op om de grenzen te sluiten: ‘’We moeten zorgen dat de kans op illegale migratie naar nul gaat, dan stoppen die mensen vanzelf te komen en dan stoppen die afschuwelijke verdrinkingen op de Middellandse Zee.’’

David Sassoli gaf vorige zomer aan dat hij de activiteiten van Sea-Watch en Artsen zonder Grenzen wil uitvoeren in EU-verband. ‘’Dit moeten we niet meer overlaten aan NGO’s.’’ Hij stelde dat het de plicht van de EU is om migranten te redden.

Van Haga is verder geen fan van NGO’s zoals Sea-Watch en Artsen zonder Grenzen die hulp bieden aan migranten die illegaal de grens proberen over te steken. ‘’Die organisaties vergroten actief de migratiestroom. Dat is ontzettend slecht met het oog op de aanzuigende werking.’’

Het migratiebeleid van Sassoli is niet het enige wat op kritiek kan rekenen.

Coronapas
Thierry Baudet (FVD) zegt tegen Ongehoord Nederland dat de viering van David Sassoli, dat de coronapas een overwinning is voor EU-integratie, laat zien dat er een spel wordt gespeeld. Baudet stelt ook dat de overheid met behulp van de coronapas een controlestaat en een Europese identiteit wil doordrukken. Sassoli was een belangrijke voorstander van de coronapas.

Von der Leyen

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, noemt het overlijden van David Sassoli een trieste dag voor de EU. ‘’We zijn een gepassioneerde EU-burger kwijt die voorstander was van een Verenigd Europa.’’

Opvolger
In 2009 werd Sassoli voor het eerst verkozen als lid van het Europees Parlement namens de Democratische Partij (sociaaldemocratische partij, vergelijkbaar met het Nederlandse PvdA) van Italië. Die partij is aangesloten bij de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten in het Europees Parlement. De Italiaanse politicus werd voorzitter van het Europees Parlement in 2019. 

De vermoedelijke opvolger heet Roberta Metsola uit Malta. Deze mevrouw is van de Maltese Partit Nazzjonalista, dat aangesloten is bij de Europese Volkspartij in het Europees Parlement. Deze EU-fractie heeft al jaren de meerderheid samen met de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten in het Europees Parlement, waar de partij van Sassoli dus deel van uitmaakt. De kans is dus klein dat deze mevrouw een ander geluid zal laten horen vanaf de beste zitplaats in het Europees Parlement.