Achtergronden & opinie

Raisa’s wintercolumn: ‘Onconstitutioneel globalisme in Davos’

Raisa’s wintercolumn #5

In de Tweede Kamer werd afgelopen week gesproken over de vraag of de Koning belasting zou moeten betalen. Volgens een meerderheid zou dat inderdaad het geval moeten zijn. Ik hoorde verschillende argumenten: het zou bijvoorbeeld “eerlijker” zijn ten opzichte van de gewone Nederlander die zich – laat ik het maar plat stellen – blauw betaalt aan de overheid en haar hobby’s als klimaatwaanzin, zinloze oorlogen en opvang van kansloze migranten. 

Symbool voor Nederland?

Op zich vind ik het geen slecht idee dat de Koning belasting betaalt. Toch ben ik van mening dat de discussie over de kosten van het onderhoud van de Koning en zijn familie afleidt van waar het werkelijk om zou moeten gaan: moet het Koningshuis überhaupt blijven bestaan?

Ik was eigenlijk nooit echt tegen het Koningshuis. Hoewel mijn vader zich gedurende mijn jeugd ontpopte tot een fel tegenstander van de koninklijke familie – en met het ene na het andere boek met redenen voor de afschaffing ervan op de proppen kwam – was ik niet per se ontvankelijk voor die argumenten: ik was geen enorme fan, maar vond het Koningshuis op zich best mooi als ‘symbool’ van Nederland. 

Dat veranderde tijdens corona en de opzienbarende vakanties die de koninklijke familie maakte terwijl het gewone volk zat opgesloten. Ik begon mij meer en meer te verdiepen in de ontstaansgeschiedenis van het Koningshuis en de rol van de Oranjes gedurende de geschiedenis. Wat mij betreft werd het steeds duidelijker: het Koningshuis moet direct worden afgeschaft. Ik kan daarvoor ten eerste een aantal veel herhaalde en grijsgedraaide (maar daarmee niet minder belangrijke) argumenten aanhalen. Het Koningshuis is bijvoorbeeld antidemocratisch en past niet in de van origine republikeinse traditie van Nederland. Bovendien is het belachelijk duur. 

Het belangrijkste argument voor afschaffing is echter: de leden van het koninklijk huis schenden bij herhaling de Grondwet!

Afschaffing contant geld

Het meest in het oog springende voorbeeld daarvan is natuurlijk koningin Máxima. Deze week bij het World Economic Forum (WEF) in Davos werd weer duidelijk hoe zeer zij een actief pleitbezorger van digitaal geld, central bank digital currency’s (CBDC) en de afschaffing van contant geld is. Uiterst dubieus was ook haar opmerking, zoals veelvuldig gedeeld via Twitter/X, dat het digitale ID gebruikt kan worden om bij te houden wie wel en niet gevaccineerd is. Laat ik er helder over zijn: dit kan staatsrechtelijk absoluut niet door de beugel! 

In het Nederlandse staatsrecht voeren de koning en koningin, als staatshoofden, in principe enkel ceremoniële taken uit. Ze dienen zich buiten politieke aangelegenheden te houden. Dit heeft te maken met hun “onschendbaarheid” volgens de Nederlandse Grondwet. Ze kunnen niet worden aangesproken op hetgeen ze doen of zeggen – de ministers zijn derhalve verantwoordelijk voor hun daden en uitspraken – en daarom dienen zij zich zo veel mogelijk “neutraal” op te stellen.

Schending constitutie

Het lijkt me volstrekt duidelijk dat het betogen dat een extreem standpunt als afschaffing van contant geld onder geen beding “neutraal” is. Dat kan ook worden gezegd van de daden van koning Willem-Alexander die zich de laatste tijd actief met vermeend racisme bezig is gaan houden. Niet alleen gaf hij beroepsactivist Mitchell Esajas ter gelegenheid van de vorige Koningsdag een lintje, ook betuigde hij expliciet steun aan ‘als-ik-Zwarte-Piet-tegenkom-trap-ik-hem-op-zijn-gezicht’ Akwasi na wat kritisch commentaar op Twitter/X naar aanleiding van zijn deelname aan De Slimste Mens.

Hiermee wordt duidelijk dat onze Koning, hoewel iets subtieler dan Máxima, ook duidelijk zijn politieke mening laat doorschemeren. Zowel hij als Máxima passen perfect bij de links-globalistische elite die in ons land de scepter zwaait.

Hiermee valt de appel niet ver van de boom. Oma Beatrix noemde haar paard liefkozend ‘Volkert’ – naar de moordenaar van Pim Fortuyn. En wat te denken van prins Bernhard: niet alleen lid van Hitlers nazipartij (waarover hij tot zijn dood loog), maar ook een notoire vreemdganger en oprichter van de Bilderberg conferentie – een bijeenkomst van de globalistische elite waarvan de inhoud strikt geheim moet blijven.

Normaal gesproken zou demissionair-minister Mark Rutte degene moeten zijn die Máxima en Willem-Alexander terugfluit. Maar uiteraard hoeven u en ik daar niets van te verwachten. Rutte is onderdeel van dezelfde woke-globalistische stroming. Hij meldde deze week via Twitter/X vrolijk dat hij samen met onder anderen Máxima is afgereisd naar Davos en keek daar goedkeurend toe hoe zij de meest radicale standpunten innam. Ongelofelijk!

Tijd voor ingrijpen

En dat, mensen, is waar de discussie werkelijk om moet gaan – en niet om de afschaffing van belastingvoordelen. Wie roept de flagrante schending van de constitutie door mensen die niets hebben bijgedragen aan de welvaart in dit land een halt toe? 

Het is hoog tijd dat er wordt ingegrepen. En laat dat ingrijpen vooral betekenen dat er een definitief einde komt aan een instituut dat niet alleen antidemocratisch en belachelijk duur is, maar ook nog eens bestaat uit personen die mijlenver afstaan van onze maatschappij en haar burgers.

Daarom: leve de Republiek!

Raisa Blommestijn is jurist en filosoof. Ze promoveerde op een proefschrift over de Weimarrepubliek en het verval van de democratische staatsvorm. Sinds augustus 2022 presenteert ze Ongehoord Nieuws. Deze winter schrijft ze elke week over wat haar bezighoudt en wat haar opvalt in de maatschappij.

Hoofdafbeelding: ANP / Laurent Gillieron – Davos Zwitserland 18 januari 2024: 54th annual meeting of the World Economic Forum in Davos